Ділянки приватні, доступу немає: на Львівщині прозвітували про стан прикордонної інфраструктури

Dolhobyczow-Uhrynow_przejscie_graniczne

Голова Львівської ОДА Олег Синютка доручив підготувати пропозиції щодо розвитку сервісних зон біля пунктів пропуску на Львівщині.

Відповідне доручення голова ЛОДА дав після заслуховування на апаратній нараді інформації начальника Львівської митниці ДФС Левка Прокіпчука про стан прикордонної інфраструктури.

«Наприкінці 2018 року за дорученням ДФС було проведено обстеження прикордонної зони на предмет наявності земельних ділянок, де можна таку інфраструктуру створити. Фактично перед усіма пунктами пропуску земельні ділянки, які межують з кордоном, є розпайовані і роздані громадянам, які там проживають. Відповідно це ускладнює питання побудови відповідних терміналів чи створення санітарних умов для подорожуючих», – розповів Левко Прокіпчук.

За його словами, більш-менш придатна інфраструктура є у Шегинях та Краковці.

«Там ділянка є у приватній власності. Але власник там створив термінал, де вантажні транспортні засоби можуть заїхати, стати на відстій. Власник бере за це кошти, але там принаймні мінімальні умови створені. Щодо пункту пропуску «Шегині», то цей пункт пропуску межує з населеним пунктом, і в самому населеному пункті інфраструктура є більш-менш придатна, санітарні умови і сервісні зони є на відповідному рівні. Ми узгодили спільно з прикордонною службою та патрульною поліцією, що чергу виносимо за межі населеного пункту. І власне ця зона, де виноситься черга, на жаль, не є достатньо укомплектована смітниками, ні відповідними санітарними умовами», - пояснив керівник митниці.

Водночас, гірша ситуація в пунктах пропуску у Грушеві, Угринові та Смільниці.

Перед пунктом пропуску «Грушів-Будомеж» фактично сервісної зони взагалі немає. Освітлення дороги не підключено, а на ділянці відсутні тротуар та громадські вбиральні. Щодо пункту пропуску «Угринів-Долгобичув», то на цій ділянці також відсутні стоянки для легкових автомобілів та автобусів. Є там одна громадська вбиральня, але сказати , що вона в належному стані не можна. Щодо «Смільниці-Кросценко», там є географічні обмеження, оскільки територія з одного боку обмежена річкою, а з іншого залізничною колією, за якою починається гірський масив, і говорити про створення там сервісних зон дуже важко», – додав Левко Прокіпчук.

Під час доповіді керівника митниці голову ЛОДА обурили, зокрема, фотографії старих, заіржавілих смітників, поблизу пунктів пропуску.

«Що це за раритетна інфраструктура? Це кожна людина, яка в’їжджає на територію України, бачить… Я навіть не знаю, як це назвати. Вам не соромно?» – Запитав Синютка підлеглих.

«Я розумію, що «самі мудрі» там позабирали всю землю. А в нас не затверджене комплексне бачення резервування відповідних зон. В кінцевому результаті ми доживемося до того, що потім будемо в цих ділків спритних викуповувати за кошти державного і місцевих бюджетів і кошти громад ці ділянки. Або ми безпорадні, або ми в долі цих ділків», - додав голова ЛОДА.

Він доручив департаменту інфраструктури у місячний термін підготувати пропозиції по комплексному розвитку сервісних зон, з орієнтовними  кошторисами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: