На Львівщині близько 20 тисяч батьків відмовилися вакцинувати дітей від кору

1444326-1

Майже 20 тисяч батьків на Львівщині написали відмови від вакцинації дітей від кору.

Про це під час апаратної наради у ЛОДА повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак.

«На момент початку спецоперації проти кору на Львівщині було невакциновано понад 54 тисячі 17дітей. З 2 січня до 14 березня було щеплено 26 тисяч 605 дітей, що становить 49% від загальної кількості. Ми досягнули навіть більшого результату ніж очікували. Переважна більшість з невакцинованих - це відмова батьків. Є батьки, які ще сумніваються, є біля тисячі, які готові вакцинувати, тобто є ще над чим працювати», – розповіла Ірина Микичак.

Вона також повідомила, що на залишку є 113 тисяч доз вакцини бельгійського та американського виробництва, і нагадала, що на Львівщині було створено 66 кабінетів  у школах, з них 22 – у Львові, а решта – в області.

«Батькам було незручно ходити у поліклініку, тому створили такі кабінети. Але тут є серйозне недопрацювання з боку медиків, навіть точніше в голові такий «пунктик», який важко перебороти. Наразі в області не щеплено понад 27 тисяч дітей, при цьому постійні протипокази є лише у 335 дітей, зате тимчасові – у понад 5 тисяч дітей. Це означає, що батьки йдуть до лікаря і дитина, припустимо, має алергічну висипку. Лікар дає довідку на тимчасовий протипоказ і ця дитина йде без щеплення до школи. А потім ми пожинаємо плоди, не лише у вигляді кору, але і правця, якого вже десятиліттями не було. Загалом ми маємо від батьків 19 тисяч 969 відмов. Це є неаргументовані відмови, батьки не можуть пояснити причини, чому відмовляються від щеплення. Також є 2 тисячі усних відмов, але батьки не підписують жодних документів», – розповіла Ірина Микичак.

«На цьому тижні мають бути провакциновані 570 дітей у Самбірському і Яворівському районах. Також мають бути верифіковані всі відмови по кожній дитині - де є протипокази тимчасові, де постійні, а де є інші підстави для того щоб не щепити дітей», - додала директорка департаменту освіти ЛОР Любомира Мандзій.

Тим часом за даними департаменту охорони здоров’я, захворюваність на кір в останні тижні пішла на спад. За словами Ірини Микичак, цьому треба завдячувати масовій вакцинації.

«Минулого тижня було зареєстровано 139 випадків захворюваності на кір.  Це завдяки вакцинації. У піковий період було 600 випадків. Це спад серйозний, тому що очікувалося навпаки, ще більше зростання», – додала Ірина Микичак.

«Треба продовжувати цю роботу, тому що 28 тисяч невакцинованих, це все одно є значна кількість, і з цією кількістю треба далі працювати», - підсумував голова ЛОДА Олег Синютка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: