Як МОЗ регулюватиме ціни на ліки з Нацпереліку

ASS9238-825x400

Для лікарських засобів з Нацпереліку, що найчастіше приймають українці, Міністерство встановить граничні ціни.

Ця максимально допустима ціна залежатиме від цін на діючу речовину в сусідніх країнах. Подібна модель регулювання цін на ліки вже працює у програмі «Доступні ліки» і дає позитивні результати. Про це повідомив профільний заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик у рамках панельної дискусії Українського фармацевтичного конгресу.

«Ми постійно моніторимо, як політика Нацпереліку реалізується по всій Україні. Ми бачимо як позитивні, так і окремі негативні тенденції. Обсяги закупівель життєво необхідних ліків у медзакладах зростають. Відповідно знижуються і витрати з кишень пацієнтів. З негативу – на деякі лікарські засоби з Нацпереліку фармвиробники необґрунтовано завищують ціни. Отже, очевидно, що ця ситуація потребує регулювання державою цін на такі препарати», – зазначив Роман Ілик.

У Національному переліку є дуже популярні препарати. Їх близько 60 з 427, і вони в грошовому вимірі становлять близько 80% від загального обсягу закупівель у регіонах. Експерти переконані, що запровадження регулювання саме на ці препарати дозволить медзакладам заощаджувати кошти, купувати більше потрібних ліків з Нацпереліку та поза ним. Таким чином, пацієнти отримають ще більше безоплатних ліків під час лікування в стаціонарі.

Ціни на 23 діючі речовини вже регулюються через урядову програму реімбурсації «Доступні ліки». Для ще 30 препаратів МОЗ України планує вже цього року запровадити цінове регулювання за моделлю референтного ціноутворення (порівняння цін на ліки в 5 сусідніх країнах).

Обмеження цін на лікарські засоби буде діяти на закупівлі ліків закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти. Модель зовнішнього реферування застосовуватиметься для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вища, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяги продажів за рік становлять більше ніж 5 млн грн.

На відміну від моделі реферування, що застосовується для встановлення граничної ціни в програмі реімбурсації «Доступні ліки», гранична ціна на ліки з Нацпереліку встановлюватиметься на основі середньої (медіанної) ціни трьох найменших значень з п’яти країн, в яких фахівці порівнюватимуть такі ціни.

Додатково буде застосовуватися понижуючий коефіцієнт 0,8 для корекції ціни на рівень доходу і платоспроможності в Україні. Така методика застосування корекції на рівень доходу та понижуючого коефіцієнта рекомендована ВООЗ для країн, що мають нижчий рівень доходів громадян, ніж у країнах, які беруться для порівняння цін.

Нагадаємо країни для порівняння цін – це Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія та Латвія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: