Доки не пізно: як у Львові хочуть зберегти приміщення історичних аптек

IMG_6059
Фото: Наші Гроші. Львів

На одне із найближчих засідання виконкому ЛМР планують винести програму збереження історичних аптек Львова.

До цього міську владу спонукали кілька випадків, коли історичні аптеки у центрі міста опинялися під загрозою закриття, або таки були перетворені на сучасні магазини.

Щоправда, йдеться про збереження не стільки самих аптек як закладів, а старовинних фасадів, інтер’єрів та меблів.

«Ми проаналізували декілька останніх випадків, які були у Львові щодо автентичних історичних аптек. Йдеться про аптеки на площі Міцкевича, вулицях Дорошенка, та  Грушевського. За результатами аналізу кожного з випадків ми вирішили підготувати і винести на засідання виконавчого комітету окрему Програму щодо збереження історичних аптек, - каже заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. - Вона передбачатиме аудит всіх історичних аптек, формалізацію всіх документів щодо інтер’єру, історичних меблів, щоб це все було чітко описано і випадку критичних моментів, судових позовів, всі документи були готові. Далі - публікація онлайн документів та інтер’єрів у відкритій мережі, щоб було видно хто і коли купив, продав, дотримався або не дотримався умов. Також в програмі прописано, що якщо необхідно буде наприклад робити реставрації фасадів,  то може бути співфінансування міської ради».

Зараз у полі зору ЛМР перебувають три історичні аптеки: на площі Міцкевича, та на вулицях  Дорошенка і Грушевського. При цьому питання щодо першої можна вважати закритим.

«Ми отримали лист від компанії «Надра України» про те, що це приміщення буде збережено виключно під аптеку. У листі чітко вказано, що підписано угоду з новим орендарем - ТОВ «Старовинна аптека», - розповідає Андрій Москаленко.

Щодо аптеки на вулиці Дорошенка, то тут справа уже дійшла до суду.

«Аптеку на вулиці Дорошенка управління комунальної власності Львівської міської ради продало під функціонал аптеки з умовою збереженням всіх меблів. Особа, яка придбала це приміщення, наскільки я розумію, через борги його перепродала. Новий власник не дотримався умов продажу і влаштував в аптеці магазин нижньої білизни. Ми поставили чітку вимогу, щоб приміщення було приведено у відповідність до умов продажу. Зважаючи на те, що ним не було вчинено цих дій, ми звернулися до суду і вже маємо рішення, яке зобов’язує розірвати договір продажу. Відповідно, там має бути повернута аптека. Зараз ще тривають судові процедури, очікуємо, що приміщення буде повернуте протягом півроку до комунальної власності і будуть відновлені інтер’єр та всі цінні елементи», - каже Андрій Москаленко.

Він також додає, що меблі з цієї аптеки вдалося зберегти.

А тим часом, у приміщенні колишньої аптеки на вулиці Грушевського днями відкрився супермаркет.

«У 2016 році приміщення аптеки було придбано колективом - ТзОВ «Аптека під Святим Миколаєм». З цим власником аптека проіснувала рік часу. Після цього вона була закрита і не функціонувала понад півроку. Після цього приміщення було продано фізичній особі, яка розпочала там роботи. Нами відразу було накладено штраф і поставлена вимога, що все має бути збережено. Але роботи були продовжені, наскільки я розумію, ця фізична особа здала приміщення в оренду під супермаркет. Ми повторно скерували протокол і звернення щоб були зняті кондиціонери. Вони були зняті, але функціонал змінився. Ми дали орендарю і власнику тиждень на процес перемовин. Цей тиждень ще триває. Йдеться про те, щоб орендар відреставрував фасад, а власник повернув меблі, які там були. Завтра ці меблі мають бути передані в управління охорони історичного середовища. Якщо це не вирішиться через перемовини, будемо звертатися до суду», - запевняє Андрій Москаленко.

При цьому чиновники визнають – змусити повернути у приміщення саме аптеку вони не можуть. Ключові вимоги – відновлення фасаду та повернення меблів.

«Є якась дивна ситуація з аптеками. В нас аптеки весь час множаться, але якщо є приміщення готове, то інші аптеки не хочуть взяти його в оренду. В цьому випадку новий власник хотів залишити аптеку і шукав якусь мережу, яка б взяла це приміщення. Але ніхто не погодився, бо це завелике приміщення. Попередній власник теж не міг утримати це приміщення. Мені здається, вихід для історичних аптек був би все таки залишати їх у комунальній власності.  Тоді є можливість контролювати все, що відбувається. Тому що коли їх викупляють і потім закривають, туди неможливо потрапити. Та й неможливо біля кожної аптеки поставити охоронця. Я абсолютно не знімаю відповідальності з управління. Ми не допильнували цього, це факт, але в нас немає стільки ресурсів, щоб можна було все побачити і впильнувати. В даному випадку вина лягає також і на власника який був зобов’язаний це зберегти», - пояснює начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

В ЛМР хочуть обстежити всі аптеки в межах історичного ареалу а також ті, які знаходяться у пам’ятках архітектури.

«Ми хочемо попередити всіх, що у випадках, коли чітко продається приміщення під функціонал, а потім купує інша особа і порушує всі умови, в нас буде позиція однозначна, ми будемо відстоювати збереження там аптек. Якщо аптечна діяльність там не може бути, але це точно не стосується близького ареалу, то може бути інша діяльність але зі збереженням всіх елементів і вписання в інтер’єр», - резюмує Андрій Москаленко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: