Перший львівський банк крові для собак: як це працює та як чотирилапим стати донором (фоторепортаж)

IMG_5493

Сьогодні на ЛКП «Лев» презентували банк крові для собак, він допоможе рятувати життя не лише безпритульним, але й домашнім тваринам у Львові, а донором зможуть стати усі здорові вакциновані чотирилапі з вагою від 25 кг.

20 березня у Львові презентували обладнання та розповіли, як саме чотирилапі донори переносять процедуру.

Проект загальною вартістю в 275 тисяч гривень почали реалізовувати 2018 року і ось тепер банк крові зможе почати свою роботу.

Сотні життів щомісяця

«Маємо непересічну подію не лише для Львова, а й для всієї Західної України. Якщо говорити щиро, то для всієї України, тому що у нас працює лише один банк крові для тварин у Києві, - зауважує Оксана Кошак, директорка ЛКП «Лев». Вона додає, що львівський банк крові рятуватиме життя сотням тварин щомісяця. – Ще рік тому коштів на цей проект не було, але була величезна потреба, адже помирають безпритульні тварини, домашні тварини і здійснити якісно переливання крові в Україні, на жаль, немає можливості. Тоді ми вирішили закликати до справи звичайних людей, собачників, активний соціальний бізнес, громадські організації та розпочали збір з благодійної вечірки». За її словами, залишилося зібрати близько 90 тисяч гривень, які необхідно доплатити за центрифугу.

«Але ми подумали: навіщо обладнання буде стояти й чекати? І вже сьогодні ми маємо змогу переливати кров тим тваринам, які її потребують: і безпритульним (це буде за наш кошт) і домашнім (базова ціна для господаря буде коштувати 2100 гривень), - додає Оксана Кошак. – Ми відчуваємо, що не буде проблеми у донорах, адже люди дуже активно відкликаються бути донорами. Сьогодні познайомлю вас з першим донором, Бонітою, яка вже пожертвувала свою кров для порятунку іншого життя».

Зараз для банку придбали спеціальний холодильник, водяну баню, мікроскоп, механічний екстрактор, центрифугу, контейнери тощо. Працівники підприємства вже навчилися користуватися обладнанням та навіть протестували його під час забору крові у двох чотирилапих донорів.

Як стати донором

Донорство крові для собак буде добровільним, вимоги для майбутніх чотирилапих донорів не жорсткі. Базу донорів у Львові вже почали формувати за допомогою ініціативи Animal-ID.info, яка займається розробкою баз реєстрації тварин. Так як собаки мають більше груп крові, аніж люди, цю інформацію (якщо вона відома) власники тварин зможуть внести в електронну базу при реєстрації чотирилапого.

Лаборант ЛКП «Лев» Тарас Басараб пояснює детальніше, хто ж може стати чотирилапим донором. «Тварина повинна мати вагу від 25 кг, має бути віком від 2 до 8 років. Вона має бути регулярно вакцинована і це має бути підтверджено в паспорті, - пояснює працівник ЛКП «Лев». – Всі можливі патологічні стани ми будемо визначати тут. Питання по групах крові у собак ще досліджується в науковій галузі, є дані про те, що груп існує від 4 до 12. Найбільш важливі – перша негативна і перша позитивна, тому що вони дають реакції при переливанні. А далі ми будемо дивитися по класифікаціях та відштовхуватися від наукових публікацій. Наразі починаємо з собак, а у процесі плануємо долучати інших тварин».

Тарас Басараб додає, що об’єм забору крові залежить від ваги тварини, рекомендовано забирати від 400 мл, але на ЛКП «Лев» закупили різні контейнери, навіть меншого об’єму.

Як додають в ЛКП, перші донори вже здали свою кров для банку, тож там вже зберігається пакети з першою позитивною та першою негативною групами крові.

Власниця однієї з перших чотирилапих донорок, Боніти, львів’янка Євгенія пояснює, як відбувалася процедура.

«Це не перший наш досвід донорства. Боніта уже двічі рятувала життя, але це було пряме переливання крові, й я знаю, наскільки це насправді важливо, - ділиться Євгенія. – Бувають моменти, коли від цього залежить життя. Собаки не можуть зголоситися самі бути донором, й можливо, для них це не найприємніша процедура, але ми як власники собак повинні розуміти, що наші тваринки теж можуть бути під загрозою й маємо бути відкриті та дарувати життя, бо кров дарує життя так само, як і у людей». Власниця Боніти додає, що та спокійно справилася зі своєю місією та здала кров без проблем.

Загальна онлайн-база

За словами Віктора Копача, співзасновника ініціативи Animal-ID.info, у Львові зареєстровано близько 14 тисяч домашніх тварин, відтак їхні власники можуть за заявкою додати до анкет своїх улюбленців дані про групу крові та інформацію про те, що вони можуть стати донорами крові. «Ми зараз доробляємо модуль, завдяки якому ви можете у своєму онлайн-кабінеті поставити позначку й ваша тварина зможе стати донором крові. Ми зробили фізичний банк крові та на його прикладі робимо базу», - пояснює Віктор Копач.

Відтак, банк крові – це не лише фізичне приміщення, де переливають та зберігають кров. Львівський банк крові для собак – це ще й величезна база потенційних чотирилапих донорів, яка відсортована за групами крові. Потенційно цей досвід буде цікавий усій Україні та навіть для Європи.

«База охоплює вже 20 реєстрів по Україні. Якщо буде потреба у рідкісній групі чи великій кількості крові, інформацію про донорів можна буде легко знайти на сайті по пошуку», - пояснює Віктор Копач. Він додає, що навіть завдяки реєстрації тварин у Львові щодня принаймні один собака вертається додому, а не потрапляє до притулку, тож база донорів значно полегшить життя власникам чотирилапих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: