В Україні можуть ввести нові штрафи для водіїв

v-ukraine-planiruyut-vvesti-shtrafy-za-perevozku-detej-bez-specialnyk__233854-620x0

В Україні можуть істотно збільшити кілька штрафів для водіїв, а також ввести нові — два відповідні законопроекти подані до Верховної Ради.

За що хочуть штрафувати

Обидва законопроекти, подані до парламенту в березні, стосуються нововведень до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Один з них (№10131) пропонує посилити відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами.

Якщо зараз за непристебнутий ремінь або відсутність мотошолома передбачений штраф у розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн), то в разі затвердження нових норм платити доведеться в 10 разів більше - 510 грн (30 неоподатковуваних мінімумів доходів).

Нагадаємо, Правила дорожнього руху зобов'язують водіїв мотоциклів та мопедів бути в застебнутому мотошоломі і не перевозити пасажирів без такого шолома. А водії автомобілів зобов'язані користуватися ременями безпеки самі і стежити, щоб ними користувалися пасажири - у тому числі на задніх сидіннях.

Другий законопроект (№10130) стосується введення в Кодекс України про адміністративні правопорушення нового штрафу - за порушення правил перевезення дітей.

Йдеться перш за все про необхідність перевозити дітей в автокріслах. Так, згідно з пунктом 21.11 Правил дорожнього руху, заборонено перевозити дітей віком до 12 років (або зростом менше 145 см) у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, але без використання спеціальних засобів, які дозволяють пристебнути дитину за допомогою таких ременів (це може бути автокрісло за віком або спеціальний бустер - прим.ред.).

Досі порушення цих норм не було врегульоване на законодавчому рівні. Тепер же пропонується ввести штраф за подібні правопорушення - у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн).

Якщо ж протягом року водія повторно зловлять на такому ж порушенні, то він може заплатити вже 850 грн (50 неоподатковуваних мінімумів доходів).

Відзначимо, норма ПДР про правила перевезення дітей стосується також заборони перевозити дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля, а організовані групи дітей - у темний час доби.

Нові норми вже затвердили?

На даний момент два законопроекти передані на розгляд профільного комітету Верховної Ради. Якщо там документи схвалять, то вони надійдуть безпосередньо в парламент для голосування.

У разі якщо нардепи зважаться підтримати нові штрафи, автори документів пропонують, щоб вони набули чинності вже наступного дня після дати публікації прийнятих законів.

Крім того, автори законопроекту про дитячі автокрісла пропонують рекомендувати Кабміну внести зміни до правил дорожнього руху про підвищення безпеки перевезення дітей - на це уряд матиме три місяці після набуття законом чинності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: