У Садового вимагають реакції силовиків на підпали поблизу Грибовицького сміттєзвалища

Pozhezha_Lviv
Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: Епізод

ДСНС, поліцію та СБУ просять провести розслідування підпалів сухостою, які сталися поблизу полігону ТПВ у Грибовичах.

З таким зверненням до силовиків виступив заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

За його словами, впродовж двох днів відбулося три загоряння сухостою поблизу Грибовицькрого сміттєзвалища.

«Позавчора, 20 березня, спершу на території Грибовицької сільської ради, а потім на території Малехівської сільської ради, внаслідок підпалу сухостою, розповсюдилися дві пожежі. ДСНС оперативно виїжджали і гасили підпали, які рухалися у сторону полігону. Вчора, 21 березня, ми мали черговий випадок, коли зі сторони Грибовицької сільської ради виникла пожежа, яку пожежники зупинили за декілька метрів від дороги за якою вже полігон ТПВ і за 15 метрів від озера з гудронами», - розповів Сергій Бабак.

При цьому, на його думку, підпали були умисними.

«Три підпали за два дні - це наводить на деякі думки. Як кажуть, що один раз – це випадок, два рази – статистика, а три – система. Таке враження, що нас перевіряють - чи ми прогавимо, чи не прогавимо. Це свідомі підпали», - заявив Сергій Бабак.

«Я закликаю ДСНС, поліцію, СБУ у межах своїх повноважень провести розслідування цих підпалів, вжити превентивних заходів для того, щоб у районі полігону навіть теоретично не могло бути ніяких підпалів. Потрібно вжити також відповідних заходів до голів сільських рад Малехова та Грибовичів, які абсолютно не цікавляться цією темою. Вони навіть не приїздили, щоб оглянути місця підпалів», – додав заступник мера Бабак.

Як додав очільник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич, наслідки цих підпалів можуть бути катастрофічними, якщо вогонь добереться до сміттєзвалища, зокрема до гудронних озер.

«Це будуть небезпечні викиди в частині гудронів. Залишки мастил будуть горіти досить сильно, і викиди в повітря будуть жахливими - це цинк, аміак. Це небезпека дуже значних масштабів. Існує повна безвідповідальність сільських голів та громадян, а це може спричинити жахливі наслідки не лише для природи, але і для громадськості. Ми спостерігаємо там штучні підпали, особливо вночі. У нас є мобільні бригади, фіксуємо та притягуємо до відповідальності, але, на жаль, штрафи дуже дрібні – 170-300 грн, а для юридичних осіб – 850-1700 грн. На сьогодні ми склали 47 протоколів. При тому, що за цей період минулого року ми склали лише 17 протоколів», – розповів Микола Маланич.

За його словами адміністративні комісії при сільських радах цю ситуацію просто ігнорують.

«Адміністративні комісії при кожній місцевій раді зобов’язані фіксувати ці порушення.  Екоінспекція не має повноважень встановлення особи. А вони цього робити не хочуть.  Вони трактують це так, що це майбутні виборці, це їхні родичі. З початку року жодного адмінпротоколу ними не складено, а це означає їхню повну бездіяльність, як і голів  відповідних рад», - додав Микола Маланич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: