УГКЦ та ПЦУ погодили спільне бачення майбутнього Собору святої Софії

articleimage

Жодна з конфесій не може претендувати на одноосібне посідання Собору святої Софії. У цьому переконаний Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук.

Про це пише УП.

«Святософійський собор є матірним храмом усіх наших кафедральних соборів. На сьогоднішній день ми бачимо, що Собор святої Софії є скарбом усього українського народу», – зазначив Святослав Шевчук.

Глава УГКЦ розповів, що був щиро вражений обуренням Православної церкви України провести молитву в храмі. Однак, попри це, міжцерковні відносини УГКЦ та ПЦУ залишилися позитивними.

«Наші стосунки є досить позитивними. З обох сторін ми бачимо бажання разом співпрацювати для добра українського народу. Ми здобули цілий багаж добрих стосунків. Варто згадати, наприклад, той стосунок, який існував між моїм попередником Блаженнішим Любомиром та Патріархом Філаретом, – запевняє Святослав Шевчук. –  І ми собі поставили завдання, що цей скарб ми не маємо права у будь-який спосіб розтратити по дорозі. Навпаки, ми хочемо його розвивати».

Після непорозуміння між настоятелями обох церков відбулася зустріч, на якій погодили спільне бачення Святософійського храму.

«Нам дуже важливо, щоб це було загальноприйнятим консенсусом. Часом ми чуємо таку фразу: хто посідає Святу Софію, той посідає Україну. Як на мене, такого типу мислення є дуже небезпечним і цілком нецерковним. Тому що ми тоді дивимося на цю велику духовну святиню як на якийсь матеріальний об'єкт, як на інструмент для якоїсь іншої мети», – пояснив священнослужитель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: