Які свята відзначають 22 березня (іменини, народні прикмети)   

h_ua_den_baltiki

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 22 березня в Україні і світі. 

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 22 березня в Україні і світі. 

Свята та події 22 березня 

День Балтійського моря світова громадськість відзначає 22 березня. Рішення про це було прийнято учасниками Гельсінкської Конвенції в 1986 році.

Вчені припускають, що Балтійське море виникло близько 15 000 років тому внаслідок відступі Валдайського льодовика, товщина якого сягала кілометра. Під час свого руху льодовик порушив тверді породи, і в результаті утворилося льодовикове озеро, яке пізніше стало Балтійським морем.

Поява цього свята можна назвати знаком поваги людини до цього красивого природного явища. Крім усього, Балтійське море є сполучною транспортною ланкою, що з'єднує Європу та Азію.

День Балтійського моря — це день його захисту від негативного впливу навколишнього середовища. Вважається, що найбільша глибина цього моря становить 470 метрів. Балтійське море омиває Московію, Естонію, Польщу, Латвію, Литву, Німеччину, Фінляндію, Данію та Швецію. Всі ці країни під час святкування об'єднуються ідеєю очищення моря, яке в останні роки виявилося буквально заваленим сміттям.

Всесвітній день водних ресурсів проводиться щорічно 22 березня. Цей міжнародний захід входить в стратегічний план дій ООН, спрямованих на охорону і розвиток навколишнього середовища. Свято відзначається на світовому рівні з 1993 року.

Основна ідея свята — закликати країни всього світу розробити заходи для вирішення глобальної проблеми нестачі питної води на планеті, сприяти збереженню водних ресурсів на внутрішньо національному рівні, об'єднати громадськість, владу і бізнес навколо проблем, пов'язаних з необхідністю захисту водойм.

Святкування Всесвітнього дня водних ресурсів не обходиться без тематичних акцій, які традиційно збирають тисячі людей по всьому світу. Цей день став нагадуванням всім нам про те, якої шкоди щодня наноситься планеті людиною.

День водних ресурсів входить в число офіційних заходів, щорічно організовуваних ООН. Це символічне свято відзначають в країнах, які є асоційованими членами організації.

22 березня таксисти всього світу відзначають своє професійне свято - Міжнародний день таксиста.

Іменини 22 березня

Цього дня іменини святкують: Валентин, Валерій, Григорій, Дмитро, Іван, Ілля, Іраклій, Кирило, Леонтій, Микола, Михайло, Наталія (Наталя), Олександр, Олександра, Олексій, Панас (Опанас), Северин (Северіан), Сергій, Тарас (Тарасій), Теофіл (Феофіл)

Народні прикмети 

У церкві 22 березня вшановується пам'ять 40 мучеників Севастійських. У 320 році н. е. 40 воїнів і віруючих у Христа, які проживали в турецькому місті Севастія, кинули виклик воєначальнику-язичнику, відмовилися приносити жертву ідолам і пояснили свій вчинок тим, що вони поклоняються Богу, а не статуї. У результаті воїнів кинули у в'язницю і збиралися забити камінням до смерті, але з Божою допомогою воїни залишилися живі, і камені відлітали від них у різні сторони. Після цього воїнів помістили у крижане озеро, а поруч затопили лазню, сказавши, що туди можна ввійти, якщо відректися від Христа. Однак воїни не змінили своїх поглядів і незабаром померли.

У цей день моляться мученикам Севастійським, щоб рідні люди повернулися неушкодженими з військової служби.

У народі 22 березня ще називають Сороки - зустріч весни. Слов'яни чекали погоди, яка була б сприятливою для проведення польових робіт.

У цей день печуть булочки у формі жайворонків, обмащують їх медом. Господині випікали спеціальні булки з вівса або житнього тіста. Потрібно роздавати цих жайворонків дітям, їсти їх самим, щоб птахи прилетіли швидше, адже вони як раз і є вісниками весни. Вважається, що з 22 березня і до Зосима-пасіки (30 квітня) буде сорок ранкових морозів. Якщо холодні ранки з цього дня йдуть постійно, то літо буде тепле.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: