Кому і як скаржитися на неправомірні дії медичних працівників — інструкція

picture2_kak-sozdavalas-el_337408_p0

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун описала інструкцію для пацієнтів, які постраждали від неправомірних рішень чи дій медичних працівників. 

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун описала інструкцію для пацієнтів, які постраждали від неправомірних рішень чи дій медичних працівників. 

У себе у Facebook Супрун наголосила, що кожен пацієнт має право оскаржити неправомірне рішення й отримати компенсацію, якщо його здоров’ю заподіяно шкоди. Відповідачем завжди є роботодавець — заклад охорони здоров’я чи лікар-ФОП.

Глава МОЗ зауважила, що фіксація таких скарг допомагає довести, що в конкретній лікарні справді були випадки порушення прав пацієнтів.

Пацієнти, яким виповнилось 18 років, можуть захищати свої права особисто, через представника або ж колективно (коли скаргу подає група людей). Неповнолітні чи недієздатні особи — через законних представників.

Оптимальний варіант — письмове звернення: зареєстрована заява зобов’язує установу надати відповідь.

«Тож якщо особисто приносите заяву, попросіть зареєструвати її, а якщо надсилаєте поштою, то рекомендованим листом чи з повідомленням про вручення. Якщо звернення надсилається електронною поштою, то треба вказувати електронну адресу, на яку має прийти відповідь — це вимога Закону України Про звернення громадян», - наголосила Супрун.

У заяві необхідно вказати прізвище, ім’я, по батькові повністю, місце проживання, суть питання і чітке формулювання прохання чи вимоги, підпис і дату.

Із письмовою заявою/скаргою можна звернутись до головного лікаря і попросити її зареєструвати.

Якщо не вдалося владнати ситуацію, необхідно звернутись у департамент/управління охорони здоров’я міста чи області із письмовою заявою/скаргою.

Якщо не вдалося владнати ситуацію, Супрун радить звернутись на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади, або на гарячу лінію уряду за телефоном 1545.

За словами Супрун, будь-який громадянин має право подати заяву про проведення клініко-експертної комісії в міських, районних, обласних департаментах охорони здоров’я, а також КЕК МОЗ України. Такі комісії контролюють якість надання допомоги і розглядають усі випадки, в яких може йтися про неналежну допомогу пацієнту — від випадків з розбіжністю діагнозів до летальних.

Якщо пацієнт не погоджується не погоджуєтеся з рішенням, яке він отримав після своєї скарги, він має право подати скаргу до органу або посадової особи вищого рівня. Наприклад, якщо не вдалося владнати ситуацію на рівні головного лікаря — подати скаргу до місцевого департаменту охорони здоров’я. Звертатися можна протягом місяця після ознайомлення з рішенням.

Звернення, які не потребують додаткового вивчення, розглядаються до 15 днів. Звернення, які потребують додаткового вивчення – до 30 днів. Звернення, вивчити обставини яких неможливо у 30-денний термін – до 45 днів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: