В Україні кожен десятий громадянин живе не за пропискою — дослідження

1878d57f-9a14-45ed-87a2-faf990c091b3

Понад 3,3 млн осіб в Україні проживають не за місцем реєстрації.

Про це повідомила дослідниця аналітичного центру CEDOS Олександра Слободян під час презентації результатів першого загальнонаціонального соціологічного дослідження "Громадяни України, що живуть не за місцем реєстрації: їхня кількість та проблеми", передає Укрінформ.
“На основі результатів загальнонаціонального опитування ми змогли оцінити кількість осіб, які проживають в Україні не за місцем реєстрації, приблизно в 3,3 мільйона осіб, що становить близько 12% населення.

Водночас вона підкреслила, що проживання не за місцем реєстрації може розглядатися як проблема національного масштабу у зв'язку з тим, що “прописка” впливає на реалізацією прав на доступ до певних послуг.

Так, за даним дослідження, близько чверті респондентів, які проживають не за місцем реєстрації, відповіли, що саме з цієї причини були змушені робити певні неформальні доплати лікарям та сплачували благодійні внески у фонди поліклінік. Майже така ж кількість опитаних повідомила, що намагається не звертатися до лікарень.

Більшість із них їх отримали. Послуги не отримали лише 2% осіб, які проживають за місцем реєстрації, і 3% з тих, які проживають не за реєстрацією. Але особи, які проживають не за місцем реєстрації, частіше робили певні неформальні доплати та сплачували благодійні внески за отримання послуг”, - уточнила дослідниця.

За її словами, кожен п'ятий опитаний за останні п'ять років влаштовував дітей до освітніх закладів.

“Близько третини осіб, які проживають за місцем реєстрації, намагались влаштувати дітей до садочка чи школи не за місцем реєстрації. І 48% осіб, які проживають не за місцем реєстрації, також влаштовували дітей не за місцем реєстрації”, - сказала Слободян.

Дані дослідження також свідчать і про нижчий рівень виборчої активності серед осіб, які проживають не за місцем реєстрації.

Водночас лише 3% опитаних голосували на парламентських виборах 2014 року, скориставшись механізмом тимчасової зміни місця голосування.

21% респондентів зазначили, що їхні права обмежені у зв'язку реєстрацією місця проживання.

Опитування засвідчило й те, що для 85% громадян передумовою проживання не за місцем реєстрації став переїзд. Водночас 77% громадян не відчувають потреби реєструватися.

При цьому 8% опитаних жителів міст повідомили, що вони або їхні родичі мали досвід зміни реєстрації місця проживання для отримання субсидії, а кожен другий містянин (49%) зазначив, що не хотів би реєструвати місця проживання, оскільки це збільшить вартість комунальних послуг.

95% громадян під час опитування зазначили, що не зареєстрували б орендарів, якби здавали квартиру.

Загальне дослідження складається з двох окремих опитувань, які проводилися послідовно впродовж серпня-вересня 2018 року компанією Kantar TNS в Україні на замовлення партнерського консорціуму з Центру прав людини ZMINA, Аналітичного центру CEDOS та Українського незалежного центру політичних досліджень, за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Перше загальнонаціональне опитування проводилося серед населення України віком від 18 до 75 років. Збір даних відбувався протягом 2-22 серпня 2018 року. Всього було опитано 5400 осіб. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю за місцем проживання респондента.

Орієнтовна статистична похибка, розрахована для випадкової вибірки відповідного обсягу, становить 1,3% без урахування дизайн-ефекту. Рівень відгуку респондентів становить близько 32%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: