Мешканців Львівщини вкотре закликають не спалювати суху траву

1508491110_img-14-1508x706_c

У  зв'язку із підвищенням температурних показників, почастішали випадки спалювання населенням сухої рослинності на відкритих територіях, які можуть перерости у масштабні пожежі.

Відтак, у ЛОДА закликають мешканців області суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

«Трав’яні пожежі призводять до помітного зниження родючості ґрунту. Спалювання органічної речовини – це головний фактор зниження ґрунтової родючості. Від спалювання збіднюється ґрунт, а мінеральні речовини, які містяться в попелі, досить  легко вимиваються поверхневими та ґрунтовими водами і лише незначна їх частина засвоюється рослинами», - йдеться у повідомленні.

У результаті випалювання збіднюється видовий склад рослинності і тваринного світу. Скрізь, де пройшли підпали, не буде вже колишнього різнотрав’я,  а бур’яни  захоплять звільнену територію.

Також нагадаємо, що під час пожеж гине багато комах, їх личинки, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які приймають участь в процесах грунтоутворення. Дощові черв’яки в природі швидко переробляють суху траву, перетворюючи її в найцінніше добриво, вносячи його в глибину ґрунту до коріння рослин і одночасно роблять ґрунт пухким, живим.

«Суха минулорічна трава – не сміття, а безцінний продукт харчування, житло, притулок, створений самою природою. Випалювання сухого травостою викликає загибель кладок та знищення місць гніздування птахів, загибелі практично всіх тварин, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Хтось згорає, хтось задихається від диму», - пояснюють у ЛОДА.

Шкодочинний дим створює загрозу для здоров’я людей,алергіки його не переносять. Такий дим просто отруйний. Спалювання сухої рослинностіпереростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків, зокрема і з людськими жертвами.

Відтак, найбільш екологічним є їх утилізація через компостування.

«Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук.  Це пожива для ґрунту,  адже 1 кг компосту в результаті дає до 8 кг ґрунтових бактерій. Це додаткова можливість відновлювати родючий шар ґрунту, гумус», - додають у повідомленні.

Компост потрібний не тільки для рослин, а й для мікроорганізмів, які живуть в грунті. Таким чином, даючи поживу для інших живих організмів в грунті, ми його покращуємо та збільшуємо цінність і тому отримуємо стабільні врожаї в наступні роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: