Вибори в Україні були вільними і конкурентними — міжнародні спостерігачі

IMG_6519

Вибори в Україні були вільними і конкурентними, право на свободу вибору було дотримано.

Про це заявили міжнародні спостерігачі, які працювали на виборах в Україні, передає BBC Україна.

Це представники Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської асамблеї НАТО та Європейського парламенту.

«Ми можемо говорити, безумовно, що це були конкурентні вибори і була забезпечена можливість голосувати за того кандидата, якого обирали громадяни. Безумовно, все буде визначатися в другому турі», - сказав спеціальний координатор ОБСЄ, почесний президент ПА ОБСЄ Ілка Канерва.

Він визнав позитивну роботу реєстру виборців, хоча, зазначив, що були деякі процедурні проблеми у день голосування під час підрахунку. За його словами, ті порушення, які були, в цілому не вплинуть на результат голосування.

Спостерігачі залишаються у країні і будуть працювати і у другому турі виборів.

«Сподіваємося, що ми побачимо ще один мирний день голосування», - зазначив пан Канерва з ОБСЄ.

«Те, що я бачив, це був вільний вибір вільних людей. Українці продемонстрували свою прихильність до демократичних і євро-атлантичних цінностей. Я бачив ентузіазм громадян різного віку, які голосували», - заявив Міхал Щерба, спостерігач місії від Парламентська асамблея НАТО.

Він підкреслив, що цей орган є відділеним від НАТО і він говорить лише від імені Парламентська асамблея НАТО.

Спостерігач також підкреслив, що вибори проходили за дуже складних безпекових умов: «Тисячі українців втратили їхні життя у збройному конфлікті, спровокованому Росією, Росія нелегально анексувала Крим».

Через це виборці зі Сходу і Криму не могли голосувати, висловили занепокоєння спостерігачі.

31 березня в Україні відбувся перший тур президентських виборів. Явка склала 63%, що менше, ніж на виборах 2014 року - 59,5%.

За результатами підрахунку 80% протоколів, Володимир Зеленський має 30,4% голосів, Петро Порошенко - 16,03%, Юлія Тимошенко - 13,24%.

Голосування у першому турі президентських виборів відповідало вимогам українського законодавства та міжнародним стандартам, вважає Комітет виборців України (КВУ).

В організації зазначили, що у порівнянні з виборами президента 2014 року кількість і характер порушень принципово не змінились.

Про те, що вибори пройшли чесно та вільно, заявила також і канадська спостережна місія CANADEM.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: