До Міжнародного дня інформування про аутизм львів'яни одягнулись у блакитне (фото)

IMG_6702

Сьогодні, 2 квітня, Львів долучився до Міжнародного дня інформування про аутизм.

Відтак, весь день у місті відбуваються різноманітні заходи. Зокрема у сквері «На валах», що на вул. Винниченка, 16 відбулась акція «Львів у блакитному», мета якої була привернути увагу до дітей із спектром аутизму.

«Потрібно знати, що такі діти є, що це є не діагноз. Це людина, яка бачить світ по своєму, вона відчуває, реагує трішки не так, як ми. У перекладі аутизм означає "сам", він прихований, приховує своє світобачення, своє світосприймання. Сфера комункації у них порушена.

Тому, коли ми їх бачимо на вулиці, варто інколи підтримати, допомогти і в соціальному аспекті, і в педагогічному, і в медичному», - повідомив директор навчально-реабілітаційного центру «Довіра» Володимир Лозинський.

Лозинський також нагадав, що на теренах Львівщини таких дітей живе і навчається 198 осіб. А на показник 10 тисяч, таких дітей народжується близько двадцяти.

«Такі діти є, вони є діти України, тому ми маємо знати, вміти, допомагати і підтримувати їх», - додав він.

Додамо, що небайдужі львів'яни на акцію вбрались у блакитний колір, а також, аби привернути увагу до цієї теми, тримали фотографії дітей зі спектром дауна, які навчаються у центрі «Довіра» та їхніх батьків.

«На сьогоднішній день таки захід є символом привернення уваги. Це важливо, тому що нам всім треба пошук взаєморозуміння та взаємопідтримки. Також це можливість привернути увагу суспільства до дітей і до потреб дітей», - додала директор департаменту освіти і науки Любомира Мандзій.

Відомо, що акцію «Львів у блакитному» організувала мама одного з учнів навчально-реабілітаційного центру «Довіра».

«Ми живемо поруч з вами, можливо навіть у сусідньому під'їзді, ми їздимо разом з вами у громадському транспорті, ми гуляємо на однакових з вами майданчиках, ми ходимо з вами в однакові кафе.

Ми хочемо просто толерантного ставлення і розуміння того, що ми, всі люди різні, і хочемо, щоби нас сприймали такими, якими ми є, а насправді ми є позитивними, і хочемо, щоб світ був відкритий для нас, і тоді ми теж будемо відкриті для світу», -  розповіла мама хлопчика за спектром аутизму Юлія Толстих.

Додамо, що сьогодні на пл. Ринок фахівці Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді роздавали блакитні кульки з метою підтримки сімей, де виховуються діти з аутизмом.

Також сьогодні, 2 квітня, в навчально-реабілітаційному Центрі «Джерело» відбудеться «Фотосесія у блакитному». У ній візьмуть участь 26 дітей з розладами спектра аутизму.

Крім того, декілька заходів цього дня планують і у Львівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. А саме:

  • працівники відділу соціальної роботи Залізничного району проведуть інформаційні п’ятихвилинки в навчальних закладах району щодо розповсюдження інформації про проблему аутизму.
  • в комфорт-бібліотеці для дітей, що на вул. Патона, о 16.00 год. відбудеться каніс-терапія (терапія за участі собак) для дітей з аутизмом.
  • працівники Шевченківського відділу планують провести захід «Блакитний день». Подія відбудеться 8−9 квітня у школі № 20. Учням розкажуть про аутизм та про те, як створити гармонійне середовище для навчання усіх дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: