Львів'яни без декларацій з сімейними лікарями більше не користуватимуться послугами первинки безкоштовно

IMG_2157

З 1 квітня цього року Національна служба здоров’я України припинила фінансування надання первинної медичної допомоги за тих пацієнтів, які досі не обрали сімейного лікаря і не підписали з ним декларацію.

Що це означає?

Відучора НСЗУ припинила оплату медичних послуг тим пацієнтам, які не обрали сімейного лікаря і не підписали з ним декларацію.

Зазначимо, що у випадку невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр безвідмовно надасть безоплатну медичну допомогу.

Але щоб отримати повний перелік послуг у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, гарантовано оплачений Національною службою здоров’я, потрібно обрати свого лікаря та підписати з ним декларацію, позаяк без підписаної декларації за звичайний прийом у лікаря ви змушені будете заплатити власні кошти.

Нагадаємо, що до 1 квітня держава оплачувала медичні послуги для всіх пацієнтів: для тих, які підписали декларації з сімейними лікарями, і для тих, які не підписали декларацій. Для тих, які не підписали декларацій, держава оплачувала послуги за територіальним принципом, і це були так звані «червоні списки» пацієнтів. Саме за цими «червоними списками» за кожного пацієнта медичному закладу платили 120 грн. на рік.

Що робити?

Єдине, що варто зробити тим, хто ще не підписав декларацію - обрати лікаря та підписати декларацію. Для мешканця підписана декларація є гарантією того, що він отримає якісну безкоштовну первинну допомогу лікаря, якому довіряє.

Підписати декларацію із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром можна будь-коли — цей процес не має кінцевої дати. Лікаря можна обрати в будь-якому медичному закладі, незалежно від місця свого проживання чи реєстрації, однак цей заклад має бути підключеним до системи «Електронне здоров’я».

Читайте також: Медреформа на Львівщині: як у Червонограді функціонує модернізований медичний заклад (фото)

Якщо ж у лікаря, з яким ви хочете підписати угоду, вже достатня кількість пацієнтів — вам можуть порадити укласти декларацію з іншим лікарем. Детальну інформацію про найближчий до вас заклад первинної медичної допомоги, кількість лікарів та кількість декларацій дивіться на сайті Національної служби здоров’я.

Нагадаємо, що загалом у Львові декларацію з лікарем підписали 595 тисяч мешканців — це 78,5% від приписного населення міста. На Львівщині цей показник дещо нижчий. Станом на 1 квітня 71,8 % мешканців Львівщини уклали декларації з лікарями. Про це повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак. «Найактивніше процес укладення декларацій відбувається у Моршині, Бориславі, Червонограді, Трускавці, Львові, Дрогобичі, а також Перемишлянському, Буському, Яворівському, Старосамбірському та Городоцькому районах»,- розповіла Ірина Микичак. Найменша кількість укладених декларацій у Турківському районі.

Що далі?

2018 року заклади первинної допомоги, зокрема й приватні, підписали договори з Національною службою здоров'я, тож цього року фінансуються за новою системою. «На 2019 рік субвенція з держбюджету не передбачена. І в разі неукладання угоди зі Службою, утримувати заклад місцевій владі доведеться за власний рахунок», - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Окрім цього, за даними МОЗ, з 1 липня 2019 року розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги. Це означає, що в наступному році нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Національна служба здоров'я почне оплачувати медичним закладам послуги спеціалістів, аналізи та широкий спектр діагностики.

Для поліклінік, які увійдуть до програми “Безкоштовна діагностика” в проекті держбюджету на 2019 рік закладено додаткове до субвенції фінансування - 2 млрд грн. Для пацієнтів програма покриватиме 54 види досліджень. Серед них 20 аналізів, шість видів УЗД, чотири види біопсії, мамографія, п’ять видів рентгену, операції одного дня тощо.

Читайте також: До Супрун ніхто по-справжньому не намагався змінити хаотичну систему охорони здоров’я України, – Генрі Марш

Цього року українці й надалі отримуватимуть за програмою "Доступні ліки" ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це у проекті бюджету уряд передбачив 1 млрд грн. МОЗ було передбачено, що з 1 квітня програма мала відійти до Національної служби здоров'я, тобто контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів тепер будуть не заклади охорони здоров'я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів - Нацслужба здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: