Мерія Львова надаватиме фінансову допомогу ОСББ на проведення ремонтних робіт

33621aac65a59447f96b9d729eb2fd6e_XL

Подібні програми працюють уже в інших містах.

На комісії інженерного господарства депутати розглянули Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, що списані з балансу Львівських комунальних підприємств, у проведенні невідкладного ремонту, капітального ремонту, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках у м. Львові на 2019-2020 роки, про це йдеться на порталі депутатів ЛМР.

Мета Програми – підтримка співвласників багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, що списані з балансу Львівських комунальних підприємств м. Львова у проведенні ремонтних робіт.

Як повідомила директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк, на виконання ухвали  від 11.10.2018 року  проводиться списання багатоквартирних житлових будинків з балансового обліку львівських комунальних підприємств.

«Суть цієї програми полягає в тому, щоб мешканці брали участь в ремонті будинків, мали свою частку фінансування, якщо проводиться капітальний ремонт, реставрація чи реконструкція. Частка буде залежати від виду виконання робіт. Якщо проводиться капітальний ремонт аварійного будинку, то це 100% фінансування з міського бюджету. Капітальний ремонт окремих елементів будинку – 90% кошти з міського бюджету і  10% - мають оплатити мешканці. Це означає, що мешканці можуть оплатити і більше відсотків, це буде змагальний процес. Про цю програму знають вже голови ОСББ, тому, думаю, вона в майбутньому буде дуже актуальна».

Щодо реставрації пам’яток архітектури, за словами Ірини Маруняк, також передбачене співфінансування: 70% з бюджету і 30%  - кошти мешканців.

«Ми розділили капітальний ремонт дахів на три пункти: будинки від 1-го до 3-го поверхів, фінансування 90% - на 10%, від 4 до 5 поверху – 85% - 15%, вище 5 – го поверху – 70% на 30%. Також було питання стосовно ліфтів. Є програма ремонту ліфтів, ми змінюємо її лише в частині відсотковій. У попередній програмі було – 70% на 30%, зараз пропонуємо 90% на 10%. Ми хочемо, щоб програма була дієвою. Зараз йде мова про модернізацію і капітальний ремонт ліфтів, який коштує дорого. Тому, щоб люди могли взяти участь і змогли укласти договір про співпрацю з мешканцями, пропонуємо ці зміни. Ще одна важлива річ – ремонт інженерних мереж. Чим менший будинок – тим буде більше фінансування, і чим більший будинок – тим менше мешканці будуть платити».

Зі слів депутата Львівської міської ради Романа Іванціва, подібні програми працюють уже в інших містах. Усі будинки, незалежно чи це був ОСББ чи ні, списуються з балансу міста і ремонти, утримання будинків – тепер клопіт співвласників будинків.

«Питання в тому, що мешканці стикнуться з великими проблемами як - ремонт даху, ліфта чи мережі – це великі видатки, які лягають на плечі мешканців. Особливо проблема виникає в центральній частині міста, де будинки малої поверховості і де мало квартир. Тобто проблеми значні і мешканці можуть не мати коштів, щоб профінансувати ті чи ніші речі. Окрема річ, яка в програмі вирішується – питання реставраційних робіт, фасадів будинків в історичній частині міста. Відповідно, місто пропонує, виходячи з певної градації. В окремих випадках місто буде стовідсотково платити гроші, де є аварійні будинки, в інших випадках – 90%, а мешканці – 10%».

Крім цього, Роман Іванців прогнозує велику зацікавленість мешканців програмою співфінансування ремонтних робіт.

«У програмі йдеться про те, що чим більша площа будинку, тим менше навантаження на мешканців, максимально питома вага навантаження становить 50 грн за квадратний метр. Єдина проблема, поки ця програма «розкрутиться», прогнозую потім великий ажіотаж, і місту, вочевидь, доведеться, змінювати ставки або передбачати більше фінансування в бюджеті».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: