У США закрили програму дослідів над котами, яку проводили з 1982 року

usda-cat-photo-4-002--01be5c36f4bfab6c95144cfef3ef98bfbffb6006-s800-c85

Міністерство сільського господарства Сполучених Штатів закриває майже 40-річну програму з дослідження токсоплазмозу, під час впровадження якої ставили досліди над котами.

Про це йдеться на сайті американського відомства.

З 1982 року один із підрозділів Мінсільгоспу США проводив експериментальні дослідження токсоплазмозу. Лабораторних кішок інфікували хворобою, збирали з їх екскрементів яйця паразитів, а потім присипляли. В американському відомстві зазначали, що такі дослідження потрібні були для зниження рівня цієї хвороби в країні.

Проти програми виступали активісти організації White Coat Waste Project (WCWP), яка бореться проти експериментів на тваринах. За оцінками WCWP, за весь час існування програми вчені приспали понад 3 тисячі котів. Вони заявляли, що для зараження піддослідних тварин їх годували мʼясом собак та інших кішок, пише видання NPR.

Представник Мінсільгоспу США повідомив виданню, що з 2013 до 2018 року приспали всього 239 кішок, при цьому їх перестали заражати токсоплазмозом ще у вересні 2018 року. Представники відомства стверджують, що такі дослідження дозволили істотно знизити поширеність хвороби в США на 50%. Щоправда ні початковий рівень захворюваності, ні про який термін ідеться, у заяві не уточнюють.

У відомстві заявили, що дослідження токсоплазмозу будуть проводити «в іншому напрямку», і всі лабораторії підрозділу перестануть використовувати кішок в наукових дослідженнях.

Тварин з програми, яких ще не встигли інфікувати токсоплазмозом, віддадуть новим власникам. Здорових нарахували 14 особин, скоріш за все їх розберуть працівники відомства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: