Які свята відзначають 3 квітня (іменини, народні прикмети)   

29695336_1897710020279518_2586069607562203879_n

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 3 квітня в Україні і світі.

Свята та події 3 квітня

Відбулося силове підняття Державного Прапора України над Львовом (1990). 3 квітня 1990 під час 1-ї сесії 21-го скликання Львівської міської ради було вирішено вперше підняти над ратушею національний синьо-жовтий український прапор.

Народився Олесь Гончар (1918). Український радянський письменник, публіцист і громадський діяч. Голова Спілки письменників України (1959—1971). Герой України (2005, посмертно).

Померла Марія Литвиненко-Вольгемут (1966). Українська оперна співачка (лірико-драматичне сопрано), педагог, народна артистка УРСР, народна артистка СРСР.

Іменини 3 квітня

Цього дня іменини святкують: Володимир, Кирило, Серафим, Хома, Яків

Народні прикмети 

На Качальника каталися на санях в останній раз, після чого чистили їх, висушували і прибирали до наступної зими. Дітям казали: "Хоч ревом вий, хоч криком кричи, а після Качальника санки не отримаєш". У хлопців, у свою чергу, починалися з 3 квітня нові забави та дворові ігри. Селяни змінювали взуття на весняний варіант.

У цей день качалися по ріллі і просили добрих духів дати врожай чистого зерна в цьому році. Вважалося, що 3 квітня не можна дивитися на нічне небо, оскільки, якщо побачиш зірку, що падає - це віщує нещастя.

Вважалося, що в цей час до будинків людей наближається лихоманка, яка могла проникнути туди через брудну колодязну воду. Вірили, що від неї можна захиститися за допомогою попелу та пічного вугілля, оскільки саме вони зберігали в собі тепло і силу полум'я. Іноді навіть 3 квітня брали з печі вугілля, загортали в ганчірку і прикладали до хворого місця. Вважали, що лихоманка спеки злякається і втече з дому. Також 3 квітня використовували всілякі змови.

Був ще один спосіб боротьби з хворобами. Три дні хворого парили в лазні, три доби, наступні три дні йому треба було ходити по вулиці, не покриваючи голову. Після цього знахар приносив у хату миску, наповнену водою, додавав до неї гаряче вугілля. Всі ці речі хворому потрібно було лизнути в той час, поки знахар буде читати змову. Після цього хворому необхідно було випити заговоренной води.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: