На честь львів’янки, яку Папа Іван Павло II проголосив блаженною, проведуть конференцію

«Робіть добро, і зло не досягне вас» - під таким гаслом 6 квітня відбудеться конференція, присвячена 100-літтю від дня смерті та 150-літтю від дня народження відомої львів’янки Йосафати Гордашевської.

Співзасновниця й перша в Україні черниця Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, Йосафата Гордашевська, допомогла багатьом людям протягом життя. Створення сиротинців для дітей, які втратили батьків під час Першої світової війни, лікування галичан, в умовах коли не було належного медичного обслуговування, догляд за храмами… Це далеко не всі досягнення Йосафати, за які Папа Іван Павло II проголосив її блаженною під час свого візиту до Львова у 2001 році перед близько 1,6 млн прочан.

«Йосафата мала велику відвагу, не боялася вчитися чомусь новому, зважаючи на виклики суспільства, понівечиної Галичини 19 століття. Заснувати першу жіночу чернечу спільноту, вчитися виготовляти ліки із привезеної зі Львова книжечки, організовувати виховання дітей у «захоронках» не було просто. Для цього потрібна відвага.  Йосафата сумлінно служила Богові і Він через неї робив великі речі. Ми і сьогодні вважаємо своєю місією продовжувати її справу. Наші сестри викладають у вищих навчальних закладах, школах, займаються вихованням дітей у садочках», - каже с. Мирослава Яхимець, провінційна Настоятелька Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Україні.

Організатором конференції є Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Україні. Сестри цього згромадження вже у 19 столітті відповідали на заклики і потреби українського народу. Працювали у трьох напрямках: виховання, догляд за хворими і дбання про красу храмів.  У 1893 році, під проводом с. Йосафати Сестри служебниці на Львівщині організували першу «дитячу захоронку». У таких дошкільних закладах сестри збирали по селах дітей селян, які працювали. Вихованців таких захоронок виховували у патріотичному дусі, вчили читати, писати. І навіть закуповували різні музичні інструменти. До того ж сестри організовували сиротинці і заслужили собі народну назву «наша добра сестра-лікар». Вони виготовляли ліки із цілющих рослин і доглядали найважчих хворих, що посприяло відмові селян від послуг знахарів і ворожок.

На конференції буде виголошено п’ять основних доповідей, які допоможуть збагнути роль  Преподобної Йосафати в історії, становленні українського суспільства, важливість її соціального служіння і нещодавно відкриті, невідомі досі  сторінки діяльності Згромадження сестер служебниць під час Голокосту. Кожен охочий може долучитися до заходу, надіславши свою доповідь. Окрім того, після завершення конференції у Будинку органної та камерної музики відбудеться духовно-мистецький захід.

Вікторія Капустинська

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: