«Це втручання у внутрішні справи України», – реакція на лист польського посла через програму про Бандеру

vizovye-centry-konsulstva-polshi-740x480

Втручанням у внутрішні справи України назвали лист посла Польщі Бартоша Ціхоцкого до голови правління Нацтелерадіокомпанії Зураба Аласанії.

«Польському послу не подобається українське телебачення. Бо там про Бандеру! Але польський посол не вимикає телевізора. Він чоловік з розмахом і пише листа голові правління Національної телерадіокомпанії України Зурабу Аласанії», – написав голова Українського національного інституту пам’яті Володимир В’ятрович.

Такої ж думки дотримується і Святослав Шеремета, відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті, голова ГО « Українські меморіали»

«Вважаю, що Ціхоцкий нахабно втручається у внутрішні справи України. Чекаю реакції МЗС!» – написав пан Святослав.

Прокоментував  ситуацію і автор програми «Розсекречена історія. Страсті за Бандерою» Олександр Зінченко виданню «ГОРДОН».

«Хочу нагадати, що Україна – суверенна держава і вона не повинна погоджувати свою інформаційну політику з іншими державами чи дипустановами інших країн. Раніше, коли виникала польська тематика, ми постійно намагалися запрошувати і польських фахівців, і представників посольства Польщі, щоб надати можливість польському МЗС озвучити свою позицію. Наприклад, через заяву МЗС Польщі, яке протестувало проти використання терміну «окупація» Галичини та Волині в 1918 році. (Екс-глава польської держави) Юзеф Пілсудський у своїх інструкціях генералу Тадеушу Розвадовському називав окупацію окупацією. І виходить, що позиція МЗС Польщі суперечить текстам інструкцій засновника сучасної польської держави», – сказав Зінченко.

Він наголосив, що тоді всі зусилля домогтися участі представника МЗС Польщі були безуспішними.

«Але це стосувалося програми, де необхідно було озвучити позицію польської дипломатії у відповідь на гучні заяви МЗС наших сусідів. Що стосується саме цієї програми про Бандеру, зазначу, що це – внутрішня українська історія. Ідеться про одного з українських історичних персонажів, навколо яких існує безліч міфів. Ми не зобов'язані погоджувати гостей програми ні з посольством Польщі, ні з посольством Російської Федерації, ні з представництвами інших країн», – зазначив автор програми.

За його словами, дуже дивно читати про якусь спланованість, незбалансований підхід тощо.

«Це телевізійне шоу, а не історична монографія. Я завжди прагну, щоб було подано широку палітру думок. Ми зверталися до різних дослідників, але не всі були однаково зацікавлені в участі у програмі. Звинувачення в тому, що всі присутні у студії гості є прихильниками Бандери, звучать дещо гіперболізовано. Розумію, не всі українські історики подобаються польським політикам. Але боюся, не політикам оцінювати роботу істориків», – вважає Зінченко.

Він додав, що польські ЗМІ рідко запрошують українських істориків для коментування тих чи інших глав спільного минулого.

«І коли МЗС Польщі і конкретно посол Польщі намагаються розповісти українському суспільному мовцеві, як йому треба висвітлювати ту чи іншу тему, на тлі того, що сталося з польським суспільним мовником (який перетворився на інструмент партійної пропаганди), це має дещо пікантний вигляд», – заявив Зінченко.

Відреагувала на лист посла Тіхоцкого і колишній посол РП в Росії Катажина Пелчиньска-Наленч, яка сьогодні є директором програми Відкритого європейського Фонду імені Стефана Баторія.

«Посольство Республіки Польщі в Києві видало лист протесту про телепередачу, яка «відбілює Бандеру». Ідеалізація Бандери є шкідлива і, безумовно, не сприяє поліпшенню польсько-українських відносин. Водночас написання таких листів за визначенням, однак, приносить абсолютно протилежний ефект – лише заохочує іншу сторону наполягати на своїй точці зору. Результативнішими (хоча й не приносять негайних результатів) є більш складні методи: конференції, освітні програми, молодіжний обмін і, нарешті, конструктивний діалог між політиками та істориками.

Найгірше те, що над таким листом лише насміхаються. Повчати українців, що головне для ЗМІ – «зберегти об'єктивність, фактографію та суворо дотриматися залізних правил журналістики», дійсно неприйнятно… У сфері якісних громадських ЗМІ ми не є надійним прикладом для України», – написала Катажина Пелчиньска-Наленч.

Нагадаємо, Посольство Республіки Польща в Україні висловило обурення через програму Олександра Зінченка «Розсекречена історія. Страсті за Бандерою», яка транслювалася на телеканалі UA:Перший.

Про це йдеться у листі, адресованому голові правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зурабу Аласанії.

«Суспільним ЗМІ доручена особлива місія у демократичному суспільстві. Погляди, що висловлюються на їх антені, повинні виховувати та ознайомлювати суспільство з проблемами у найважливіших сферах суспільного життя, у тому числі в галузі історії. При тому вкрай важливим є збереження об’єктивності, фактографії та суворе дотримання залізних правил журналістики. Тим часом в переконанні Посольства, програма, опрацьована О. Зінченком, стала карикатурою згаданої місії», – йдеться в листі посольства, який також доведено до відома міністра закордонних справ Павла Клімкіна та співголів Польсько-українського форуму партнерства Яна Маліцкого й Віталія Портнікова.

У польському посольстві навіть провели аналогії між зазначеною програмою та російською дезінформацією.

«Обурливим є представлений в програмі вигляд Польщі. Показані «функціонуючі в Польщі міфи» щодо Бандери. Представляється також «критика» цієї постаті в нашій країні. Причому, ведучий не посилається на жодні джерела та не вказує авторів критичних поглядів. Не дає також можливості висловитися польській стороні. Інші учасники злагоджено дискутують з наведеною О. Зінченком тезою. Нагадуємо, що схема присвоєння іншій стороні тез, щоб потім їх спростувати без надання можливості висловлення критикованій стороні неодноразово описувалася як схема діяльності російської дезінформації.

Республіка Польща вважає, що історичний діалог з Україною є абсолютно необхідним. Тим не менш, повинен він базуватися на правді та повазі до чутливості іншої сторони», – йдеться в листі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: