ЛМР продовжить відновлення зруйнованого фасаду будинку на вулиці Левицького

56726496_2430767866973728_4270487395457040384_o

Скандал , який розгорівся навколо зруйнованого фасаду будинку на вул. К. Левицького, 10 отримав своє продовження. Сьогодні адміністративна комісія ЛМР вирішувала що далі робити з пам’яткою архітектури.

Скандал, який розгорівся навколо зруйнованого фасаду будинку на вул. К. Левицького, 10, отримав своє продовження. Сьогодні адміністративна комісія ЛМР вирішувала, що далі робити з пам’яткою архітектури.

Нагадаємо, орендар приміщення вирішив на місці вікна вибити дверний отвір. Адміністративна комісія ЛМР оштрафувала власника і постановила відновити попередній вигляд фасаду. Однак виконати ці роботи не дав власник приміщення, який викликав поліцію. При цьому він продемонстрував довідку з БТІ, згідно з якою на місці вікна має бути вхід. Власник також подав на мерію до суду.

Сьогодні ж суперечка між власником та посадовцями ЛМР продовжилася під час чергового засідання адміністративної комісії.

Юрій Березовський, власник приміщення заявив, що не має до руйнування фасаду жодного стосунку, а всі роботи проводив орендар. Він також заявив, що готовий сприяти відновленню автентичного вигляду пам’ятки, але це має стосуватися всього будинку, в якому, за словами власника, допущено близько 20 порушень пам’яткоохоронного законодавства. Власне, це і є предметом позову до суду.

«Позов стосується вимоги провести повний аудит будинку, встановити всі пошкодження, привести його до попереднього автентичного стану. Треба звернутися до архівних документів, подивитися, в якому стані будинок був запроектований і привести його до попереднього стану», – заявив Юрій Березовський.

Натомість заступник міського голови Андрій Москаленко вважає, що першочергово мають бути завершені роботи із закриття пробитого входу, а інші порушення, про які заявив власник, адмінкомісія розгляне пізніше.

«Чому ми хочемо закрити цей вхід? Тому що якоїсь однієї ночі можуть з’явитися сходи, після того слідує звернення до певної інстанції, і це все узаконюється. Тому хочемо попередити такі можливі дії в тому, щоб не було технічно можливо встановити ці сходи. А після того, як закриємо вхід, ми розробимо комплексний проект відновлення», – заявив Андрій Москаленко.

Щодо довідки з БТІ, яку продемонстрував власник, то видана вона лише 2 квітня.

«Тобто вже після того, як цей вхід був вибитий, вони просто за фактом зафіксували, що там є вхід. На мою думку, там мав би бути ще один пункт про те, що це вибитий вхід», – розповів заступник мера.

Зрештою комісія вирішила, що роботи з відновлення вікна мають бути завершені. Водночас управління охорони історичного середовища замовить комплексний проект відновлення всього будинку.

За словами Андрія Москаленка, роботи можуть відновитися уже завтра, втім  домогтися від власника твердої обіцянки, що він не буде цьому перешкоджати не вдалося. Юрій Березовський лише заявив, що роботи мають проводитися у встановленому законодавством порядку. Не вдалося також отримати гарантій, що орендар знову не візьметься за своє і не продовжить пробивати уже частково закладений дверний вхід. Юрій Березовський знову наголосив, що не може відповідати за дії орендаря.

«Я нічого не робив і робити не буду. За орендаря свого я не відповідаю взагалі. На моє переконання, ніяких робіт зараз робитися не буде. Я кажу це як власник, думаю, це також стосується і орендаря. Я б хотів, щоб ви зі своєї сторони також не вчиняли ніяких робіт. Що зроблено, те вже зроблено. Той орендар зараз взагалі боїться через те, що здійнявся такий галас. Однозначно чітку крапку в цій ситуації має поставити суд», – заявив  Юрій Березовський.

На пропозицію розірвати договір оренди, він відповів, що спочатку має переконатися у тому, що той дійсно вчинив порушення.

«Ми подумаємо над тим, якщо буде доведено, що дії орендаря були неправильні. Звісно, є ознаки цього, але ми проаналізуємо цей факт, думатимемо над цим питанням і будемо розривати договір. Але потрібно повністю встановити всі обставини», – пояснив Юрій Березовський.

Тим часом у мерії збираються відстоювати свою позицію у суді. Там також готуються до подання зустрічного або окремого позову до власника будинку з вимогою привести фасад до попереднього стану.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: