Волонтери та митці організують у Львові незвичайну Хресну дорогу на підтримку полонених

IMG_5589-630x420

Волонтери та митці Львова об’єдналися для підтримки українських полонених. Вони створили проект «Хресна дорога України», який покликаний підтримати полонених військових та їхніх родини. Захід пройде від гаслом «Повертайся, брате!»

Від канонічної Хресної дороги запозичили кількість стацій та чин ходи. Водночас організатори створили 14 картин - символічних стацій, які відображають ключові  моменти боротьби України впродовж 2013-2018 років. Ці художні образи будуть доповнені поезію та музикою.

«Це вдале поєднання канонічної Хресної дороги, тобто в першу чергу молитви, з поезією та образотворчим мистецтвом. До нас зголосилися приєднатися як професійні художники, так і непрофесійні, які вже себе дуже гарно запрезентували у минулому. Вікова категорія від 18 до 65 років. Художнє трактування цих станцій буде доповнюватися і посилюватися поезією», - розповідає волонтерка Ганна Соляр.

«До нас долучилися митці, волонтери з різних громадських організацій. Акція абсолютно аполітична, вона швидше є релігійно-мистецькою. У Хресній дорозі будуть відображені основні події 2013-2018 років, такі як Майдан, початок АТО, Дебальцево, Іловайський котел, сироти, вдови, полонені», – додає волонтерка Марія Петришин.

Повний перелік стацій є таким:

Стація 1. Майдан. Революція Гідності (художниця Наталія Семанюк)

Стація 2. Анексія Криму (художник Богдан Тихолоз)

Стація 3. Початок АТО (художник Данило Славінський)

Стація 4. Луганське летовище (художниця Мар'яна Мотика)

Стація 5. Волноваха (художник Андрій Федуняк)

Стація 6. Зеленопілля (художниця Анна Вдовиковська)

Стація 7. Катастрофа літака ІЛ-76 (художниця Катерина Ковцун)

Стація 8. Савур Могила (художник Ігор Білінський)

Стація 9. Іловайський котел (художниця Марта Гуль)

Стація 10. Донецьке летовище (художник Микола Струс)

Стація 11. Дебальцевський котел (художниця Марта Михайлець)

Стація 12. Тема сиріт війни (художниця Ганна Соляр)

Стація 13. Тема жіноцтва у війні (художниця Алла Горпиніч)

Стація 14. Тема полонених (художник Ярослав Пиж)

Також буде ще одна додаткова стація – збірний образ звитяжної України і її воскресіння. Автором підсумкової картини є художник Лев Скоп.

Захід відбудеться 14 квітня о 13 годині біля Військового Храму Стрітення Господнього, що на вулиці Клепарівській, 30а.

«Захід розпочнеться одразу по закінченню Служби Божої. Отець проведе молитву за визволення наших хлопців з полону. Кожен з організаторів продекламує вірш і подасть коротку інформацію про подію, яка зображена на картині. У другій частині заходу беруть участь музичні виконавці. А завершиться все частуванням, яке організовують волонтери та громадські активісти», - розповідає волонтерка Наталія Нарольська.

До участі в Хресній дорозі запрошено колишніх полонених та родини тих військових, які зараз перебувають у російських в’язницях.

«Це дуже важлива підтримка для хлопців, які залишаються у полоні, деякі уже четвертий рік. Я думаю, вони дізнаються про акцію і їм буде дуже приємно, а також родинам, які їх чекають», - каже кіборг Тарас Колодій, який провів у російському полоні 697 днів.

Тим часом, організатори кажуть, що вже отримали багато прохань з інших міст щодо проведення у них «Хресної дороги України».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: