Нацбанк випустить монету «Холодний Яр»

D7B5DCED-0A37-442D-8519-41DD612F0974

15 квітня в Україні введуть в обіг пам’ятну монету номіналом 5 грн «Холодний Яр».

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Монету виготовлено з металу нейзильбер. Вона має масу 16,54 г,  диаметр - 35 мм. Її випущено тиражем 40 тис. екземплярів, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на аверсі монети в центрі на матовому колі розміщено малий Державний Герб України, над яким напис півколом: Україна. Під гербом позначення номіналу: 5, на дзеркальному тлі вертикальний напис: гривень, літери якого донизу розширюються.

По обидва боки від напису -зображення стовбурів дерев; угорі на дзеркальному тлі стилізований напис півколом: Холодний Яр, унизу ліворуч – рік карбування монети: 2019 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети розміщено композицію, що символізує реліктовий ліс: угорі і внизу, з ракурсу погляду людини вгору, зображено дерева, ліворуч і праворуч – коні з вершниками, які символізують визвольну боротьбу часів гайдамаччини та Холодноярської Республіки, унизу серед дерев - Троїцька церква Мотронинського монастиря, йдеться у повідомленні.

У Нацбанку додають, що монета присвячена історичній місцевості, сповненій славними козацькими традиціями, у центрі якої розташована одна з її окрас – Свято-Троїцький Мотронинський монастир. Холодний Яр – реліктовий лісовий масив (Кам’янський район Черкаської області), де серед пам’яток природи найвідомішою є тисячолітній дуб, названий на честь Максима Залізняка. Саме з Холодного Яру навесні 1768 року почався соціальний та національно-визвольний рух 1768–1769 років у Правобережній Україні – Коліївщина. У 1840-х роках тут побував Тарас Шевченко, який згадує про Холодний Яр у поетичних творах “Гайдамаки” та “Холодний яр”. У 1919–1922 роках під прапором Української Народної Республіки діяли повстанці Холодноярської Республіки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: