Суддю, яка зняла Портнова з розшуку, звільнили

115caf5b78878d0-5caf5b5cdc771-5caf52a490a2a_crop_1200
Фото: Сергій Нужненко LВ

Вища рада правосуддя звільнила Христину Гладун з посади судді Печерського районного суду міста Києва через недбалість та нехтування обов’язками.

Про це інформують у ВРП, передає Укрінформ.

«Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Гладун Христину Анатоліївну з посадсуддясуддяи судді Печерського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України», – ідеться в повідомленні.

Як зазначив член ВРП Микола Гусак, доповідаючи питання, 15 грудня 2019 року до ВРП надійшло рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 17 листопада 2016 року про внесення подання про звільнення Гладун з посади судді Печерського районного суду міста Києва на підставі п. 3 ч. 6 ст. 126 Конституції України.

Зокрема, як повідомляється, ВККСУ дійшла висновку, що встановлені випадки скасування судових рішень свідчать про грубу недбалість судді Гладун та її нехтування обов’язками, що в цілому негативно впливає як на авторитет судової влади, так і на суспільну довіру до суду.

«Оцінюючи в сукупності факти та обставини, встановлені за результатами дисциплінарного провадження, Комісія дійшла до висновку про допущення суддею Гладун Х.А. поведінки, що порочить звання судді та підриває авторитет судової влади України», – ідеться в повідомленні.

Суддя Гладун, не погоджуючись із рішенням Комісії, звернулась до Вищого адміністративного суду України з адміністративним позовом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, в якому просила визнати його протиправним та скасувати.

Рішенням Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 24 травня 2018 року в задоволенні адміністративного позову Гладун до ВККСУ про визнання незаконним та скасування рішення від 17 листопада 2016 року відмовлено.

Як повідомлялося, у листопаді 2015 року суддя Печерского районного суду Христина Гладун постановила зняти з розшуку Андрія Портнова, який був заступником голови АП часів президентства Віктора Януковича, а потім втік у Росію. Портнова звинувачували у привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем.

Раніше Гладун згадувалася і з приводу скандалу навколо справи щодо Галини і Олександра Шепелєвих, яких звинувачували в розкраданні коштів «Родовід-банку» та організації замовних вбивств. У липні 2014 року Шепелєв втік з лікарні, куди він був переведений із СІЗО і перебрався в Росію. А в січня 2015 року суддя Гладун без публічного розгляду підписала постанову суду у справі дружини Шепелєва, зобов'язавши ГПУ закрити кримінальну справу проти неї і зняти арешт з майна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: