У Польщі судитимуть митників і українських контрабандистів, які переправляли через кордон цигарки

10

Понад 932 тисячі пачок сигарет контрабандою переправила з України в Польщу банда з України.

Про це інформує poland2day.com.

Група розплатилася з митниками за проїзди в Медиці і Корчові. Прикордонники брали 3-4 злотих за кожну коробку, перевезену через кордони. Задля безпеки вони забирали свою частку на кладовищі. Тепер на лаві підсудних опинилися 12 колишніх польських митників, а також 19 українських та чотири польських контрабандисти.

Підкарпатське виїзне управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Національної прокуратури звинуватило 36 осіб у причетності до банди, що займається контрабандою сигарет з України в Польщу.

Українці купували оптом тютюнові вироби і ховали їх у шафках в легкових автомобілях, пікапах і причепах. Вони перетинали кордон декількома транспортними засобами одночасно, часто їздячи один за іншим. Відомо, що з жовтня 2011 року по червень 2014 року група перевезла 932 тисячі пачок сигарет в Польщу протягом ста «акцій».

Контрабандисти змогли заробити чистими від 3 до 5 мільйонів злотих. Однак це було б неможливо без допомоги колишніх митників з Медика і Корчова.

В ході розслідування було встановлено, що 12 співробітників Митної служби того часу були причетні до злочинів – 10 чоловіків і 2 жінки. Завдяки їм у банди були так звані «свої люди» в Медиці і Корчові. Контрабандисти попереджали прикордонників про те, коли і в якій машині вони будуть пропускати сигарети.

Корумповані митники між собою встановили, який транспортний засіб повинен пройти без контролю. Контрабандисти повідомляли митникам заздалегідь продуманий пароль. Співробітники митниці також попереджали контрабандистів, коли вони будуть на зміні, щоб контрабанда могла безпечно проникнути на територію Польщі.

Прикордонники мали фіксовану ставку за свою роботу. Вони зазвичай брали від 3 до 4 злотих за одну контрабандну коробку. Частку забирали ще в той же день або наступного. Одними з улюблених і так званих безпечних місць для хабарів були навколишні кладовища в Медиці або парковок у Перемишлі.

Після перетину кордону машини з сигаретами прямували в орендовані гаражі або підсобні приміщення, в тому числі в районі Медика. Там товари були вивантажені і заховані, чекаючи одержувачів. Після продажу сигарет і передачі хабарів співробітникам митниці члени банди ділили прибуток. Найчастіше фінансові розрахунки відбувалися в Україні.

Корумпованим митникам загрожує до 10 років в'язниці. А також удвічі більший, ніж найвищий штраф, передбачений в Кримінальному кодексі за контрабанду акцизних товарів.

Нагадаємо, що з українського боку контрабандисти, яких судитимуть у Польщі, перетинали кордон у пунктах пропуску «Шегині» та «Краковець» на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: