Вербна неділя у 2019 році: дата, прикмети та традиції свята

01075447_142818282002119614_large
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Вербний тиждень припадає на період з 15 по 21 квітня, а Вербна неділя - на 21 квітня.

Вербна неділя - це свято, яке прив'язане до Великодня і завжди відзначається за тиждень до Світлого Воскресіння Христового, пише Уніан.

Вербна неділя, або Вхід Господній в Єрусалим, - це перехідне свято, воно не має фіксованої дати, оскільки повністю залежить від Великодня. Відзначається воно рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового.

Так, у 2019 році Вербна неділя, або Вхід Господній в Єрусалим, припадає на 21 квітня.

Вхід Господній в Єрусалим: історія свята

Згідно з переказами, коли Ісус Христос в'їжджав у Єрусалим на віслюку, його жителі встеляли шлях Спасителя пальмовими гілками та зустрічали хвалебними вигуками "Осанна!". Це свято символізує визнання народом Ісуса Месією, а також вхід сина людського у рай.

У деяких країнах жителі досі виходять у це свято на вулицю з пальмовими гілками. Але в Україні їх замінили на гілочки верби. Звідси й назва свята - Вербна неділя.

Прикмети на Вербну неділю

Якщо в цей день дме вітер - літо буде холодним

У Вербну неділю вдарив мороз - рік принесе багато пшениці

Якщо у Вербну неділю тепло й сухо - влітку буде великий врожай фруктів

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Вербна неділя: прикмети й замовляння

Наші предки вірили, що якщо вранці у Вербну неділю вбити в стіну кілок з верби, це позбавить людину усіляких страхів.

Виходячи з церкви у Вербну неділю, люди один одного легко торкалися лозою, примовляючи:

Не я б'ю — верба б'є,

За тиждень — Великдень,

Недалечко — червоне яєчко!

Крім того, щоб не чіплялися хвороби, у цей день з'їдають по 9 бруньок верби.

Існує і змова на кохання у це свято, коли зламані у Вербну неділю гілочки верби вдома перев'язують червоною стрічкою, примовляючи: "Вербний вузол моє кохання зв'яже. Поки вузол пов'язаний, ніхто моє кохання не розв'яже. Доти, поки верба за іконою лежати буде, доти мене раб Божий (ім'я коханого) не розлюбить, не забуде. Амінь".

Вербна неділя 2018 – традиції свята, що можна робити в цей день

Цього дня в церкві під час всеношної служби святяться гілочки верби, за якими потрібно напередодні сходити в ліс до сходу сонця, пише 24 канал. Потім їх приносять в дім і ставлять біля ікони. За церковною традицією, вони мають простояти весь рік, охороняючи родину від нещасть. У народі вважали, що освячена верба має чудотворну цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороб, порчі, а оселю – від пожеж і повеней.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Чому саме верба? Слов'яни обрали для себе символічне дерево вербу, пагони якої розпускаються одними з перших і починають цвісти і зеленіти до цього дня. Таким чином, у слов'ян свято Входу Господнього в Єрусалим отримало назву Вербна неділя. А ось Вербну неділю католики називають Пальмовою.

У Вербну неділю здавна збереглася традиція: щоб бути здоровими, люди трохи б'ють одне одного гілками верби, особливо дітей, бажають здоров'я і благополуччя в родині. Також, щоб жодна хвороба не причепилася, з'їдають по 9 бруньок верби.

Також рекомендується у Вербну неділю зайнятися пересадкою кімнатних рослин – вони будуть відмінно рости й залучати у будинок багатство, щоправда рослину необхідно саджати з товстим листям. А якщо вранці у неділю вбити у стіну кілочок з верби, це позбавить людину від страхів і подарує їй рішучість.

Крім того, вперше навесні виганяти худобу на пасовисько варто саме свяченою вербою — "щоб нечисть не чіплялася до тварин", а під час граду гілля свяченої верби, якщо його викинути, навіть можуть негоду зупинити.

Вважається, що під час Вербної неділі необхідно перебувати в колі близьких і рідних, бажано в оточенні сім’ї.

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Що не можна робити на Вербну неділю 2018

Оскільки це час Великого посту, тому варто утриматися від активних розваг, зловживання алкоголем і розважальних заходів. Їжа на столі повинна бути скромною, без заборонених під час посту продуктів. Виняток становлять риба, рослинна олія та трохи червоного вина. Не можна у Вербну неділю і готувати гарячі страви.

Забороняється працювати. Не рекомендується навіть виганяти худобу на пасовище, а тим більше займатися будь-якою фізичною працею. Навіть розчісування волосся краще звести до мінімуму, щоб не накликати на себе неприємності.

Не варто забувати, що деякі звичаї позбавлені здорового глузду. Головне в цей день (втім, як і в будь-який інший) – дарувати світові світло і добро, не витрачати сили на негатив, черпати натхнення в собі самому і в навколишньому, уникати злих думок та вчинків.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: