Депутат звернувся до МЗС та спецслужб через бронзовий шолом, знайдений у Західній Україні

57133845_2005506539577991_2006561407331467264_n

Народний депутат Дмитро Тимчук скерував звернення до українських спецслужб та МЗС через бронзовий шолом, знайдений чорними археологами на території Західної України і згодом проданий на аукціоні в Лондоні.

Про це Тимчук повідомив на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Тиждень тому до мене звернувся відомий археолог Максим Левада, завдяки ініціативі якого два роки тому в Україні вдалося повернути унікальний артефакт, відомий сьогодні як «меч вікінга». Нагадаю, цей меч був незаконно вивезений з України, його намагалися через Росію продати в Європу. Однак на кордоні з Естонією меч був виявлений естонськими митниками, і завдяки зусиллям небайдужих людей з різних відомств його вдалося повернути. Це єдиний такий приклад за останні 28 років», – написав Тимчук.

Він зазначив, що під час розслідування цієї справи СБУ накрила міжнародний канал контрабанди культурних пам'яток і вилучила сотні цінних речей. На даний момент меч вже відреставрований і переданий для експонування в один з львівських музеїв.

«Так ось, Максим Левада виявив, що півроку тому на аукціоні в Лондоні був проданий унікальний бронзовий шолом. Фахівці датують його ХІІ-Х ст. до. Х.Р. і відносять до Голіградської археологічної культури (її ареал – територія сьогоднішньої Івано-Франківської, а також частини Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей). У «легендою» продавця на аукціоні зазначено, що даний шолом нібито відбувається з «колекції дідуся», яку той начебто придбав у Німеччині після Другої світової війни.

Однак вже встановлено, що цей шолом влітку 2017 був проданий на одному з українських інтернет-аукціонів, де регулярно продаються речі, незаконно добуті грабіжниками археологічних пам'яток. Продавець також встановлено.

Читайте також: Шолом часів біблійних царів, знайдений на території Західної України, продали на аукціоні в Лондоні (фото)

Здавалося б, все очевидно, профільні держоргани, в першу чергу – Міністерство культури, повинні вже бити в усі дзвони. На практиці ситуація інша. Тому я, хоч тема повернення культурних цінностей явно не відноситься до моєї основної спеціалізації, на прохання наших археологів вже направив необхідні звернення до спецслужб і МЗС», – написав Дмитро Тимчук.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: