Польський політик підтримав актора, якого вдарили в автобусі в Варшаві, бо розмовляв українською

policja

Польський політик, депутат Європарламенту Міхал Боні надіслав лист із вибаченням українцю, колишньому актору Театру Леся Курбаса, якого у Варшаві, в автобусі вдарив чоловік після того, як почув українську мову.

Лист Міхал Боні опублікував у Фейсбуку.

«З великою стурбованістю і занепокоєнням я отримав звістку, що на вас напали в самому центрі нашої столиці, в автобусі, з причин, які не можна назвати більш м'яко, ніж суто фашистськими. Моя країна, місто Варшава, має бути найкращим для вас домом, а не небезпечною зоною. Мені дуже шкода, як громадянину, як варшавцю і як людині, що обіймає державну посаду, що це сталося з вами. Акти агресії, політично мотивовані, суспільні, стаються у Польщі надто часто. Вони взагалі не повинні відбуватися. Особи, що працюють у публічній сфері, засоби масової інформації дозволяють собі не тільки заплющувати очі на ці події, але й ініціювати їх або заохочувати. Замість категоричного незгоди та потужного пропагування толерантності та різноманітності, ми чуємо про «очищення країни», дивимося телевізійні матеріали, які вказують, що люди іншої етнічної належності чи культури несуть загрозу. Це циркулює в нашому соціальному кровотоку і виливається через радикальні і скандальні форми агресії. Таку, що трапилася з вами. Починаючи з 2016 року, різко скоротилося фінансування організацій, які борються за рівні права в нашій країні для всіх, пропагуючи повагу, розвиваючи міжкультурну співпрацю. Ми не боролися за неї в «Солідарності», щоб тепер пасивно дивитися на порушення демократичних прав у нашій країні.

Тому я проти будь-якої агресії і порушення прав людини, я підтримую вас у вашому прагненні до справедливості.

Я вважаю, що поліція Варшави повинна вміти захищати кожного жителя нашого міста і пояснювати ситуацію. Я також вважаю, що винні будуть покарані. Тому що, незважаючи на хворобу або інші причини, ніхто не повинен використовувати фізичну агресію проти іншої людини.

Я хочу, щоб Варшава була безпечною для кожного мешканця. Для вас. Це ваш дім», – йдеться у листі.

Напад стався 9 квітня у Варшаві, в міському автобусі №116. Артем Мануйлов їхав в університет на заняття з польської мови. Йому зателефонувала дружина, з якою актор розмовляв українською.

«Варшава. Весна. Білий день. Телефонує дружина: «Вибач, кохана. Я зараз в автобусі, не можу говорити. Наберу тебе, коли вийду. Цілую». А через секунду – удар. Чоловік, що стояв навпроти, чорною важкою торбою вдарив у обличчя. Шок і його крики: «Випєрдаляй стонд! Випєрдаляй!» Брак реакції інших пасажирів. Декілька днів у відділках поліції, на розмовах з правозахисниками», – так описав ситуацію Артем на своїй сторінці у Фейсбуку.

Конфлікт не закінчився в автобусі. І Артем, і нападник вийшли на одній зупинці – біля Варшавського університету. Чоловік далі махав кулаками, але досягнути цілі йому не вдалося, тому він продовжував провокувати українця. Зрештою Артему вдалося сфотографувати агресивного нападника. Українець пішов у поліцію, щоби написати заяву.

Згодом з’ясувалося, що нападник – колишній викладач Університету кардинала Стефана Вишинського. Чоловіка вже затримали й відправили на експертизу до психіатричної лікарні.

Артем Мануйлов – український та польський актор. Народився 1983 року в місті Старобільськ Луганської області.

Навчався у Львівському національному університеті ім. Івана Франка на акторському відділенні (курс заслуженого діяча мистецтв України, художнього керівника Львівського академічного театру імені Леся Курбаса Володимира Кучинського), який закінчив у 2009 році. З 2005 року був актором Театру імені Леся Курбаса. 2010 переїхав до Польщі, де у 2012 році закінчив Академію Центру театральних практик Гардженіце (курс Влодзімежа Станєвскі).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: