Українці можуть позбавитись кредитів через суд: як це працює

c19b01866f54a1497aca1cec57bf3ec9

Жителям України дозволили оголошувати банкрутство.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який передбачає оголошення банкрутства. Про деталі «Сніданок з 1+1» розпитав у адвоката Лаврентія Царука.

Зазначається, що раніше ця процедура була доступна лише підприємствам. А тепер кожен українець може звернутися до суду та вирішити проблему з боргами. Однак, є умови.

«Борг має бути не меншим 125 тисяч гривень, і не погашатися два місяці. Та як не парадоксально, для визнання судом вашої неплатоспроможності потрібно мати гроші», - пояснює адвокат.

За його словами, потрібно заплатити судовий збір 19 тисяч 200 гривень. «Разом із цим треба в перші дні внести авансові платежі арбітражному управляючому», - додав Царук.

Для погашення боргу спочатку оцінять і заберуть майно – все, крім: єдиного житла боржника, коштів на пенсійних рахунках та у фондах соцстрахування.

«Не допоможуть закрити кредити: отримані на відпочинок, розваги, придбання предметів розкоші, або борги, що з'явилися через участь в азартних іграх. Також неможливо реструктурувати борги, які стосуються аліментів», - уточнив спеціаліст.

Варто зазначити, банкрутувати можна не частіше, ніж раз у 5 років. Якщо в цей час отримуєш спадок - зобов’язаний віддати його кредиторам. При цьому не можна буде продавати майно і брати нові позики. І тільки за рішенням суду можна їздити за кордон.

Якщо позичальник приховав інформацію чи якесь майно і його викрили, тоді борг залишиться. Сам закон в Україні почне діяти з середини осені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: