«Як зробити Україну успішною?» У Львові презентували книгу інтерв’ю з відомими та авторитетними українцями (фото)

IMG_7420

Майже 300 сторінок про філософію успіху націй, державотворення, менталітет та український контекст – це нова книга політолога й політичного оглядача Дивись.info Миколи Давидюка «Як зробити Україну успішною?»

Вчора автор презентував її у львівській «Книгарні Є». Раніше книгу вже представили у Києві та інших містах.

«Як зробити Україну успішною?» - це 17 світоглядних інтерв’ю з визнаними професіоналами, лідерами думок, державними діячами, науковцями й політиками про те, що формує успіх нації, які моделі поведінки успішного суспільства й як реалізувати такий досвід в Україні.

Автор Микола Давидюк говорить, що ця книга – спроба розпочати національний діалог про нас самих не з позиції «хто винен у поразці (в широкому сенсі)», а «як здобути перемогу».

Книга має 15 тематичних розділів, наприклад, політика, державотворення, історія, економіка, кухня, брендинг країни, кіно тощо. «Я зрозумів, що потрібно спробувати пошукати нові смисли, по напрямках розвитку держави якісь значення і задати певні горизонти. Я визначив людей по напрямках розвитку країни, які я вважав для себе, чомусь, пріоритетними, взяв цей смисловий дизайн на себе і зустрівся з цими людьми, - розповідає автор. – І почав з ними говорити про дуже прості речі, як на прикладі кухні: що потрібно зробити в цій країні, щоб з’явився перший мішленівський ресторан? Або на прикладі історії: як навчити молодого українця бути успішним, бути патріотом на тій історії, яка є, а історія, яку ми отримуємо в школі – це програв, зрадив, вбили, знищили, втік, купили і після цього курсу історії – «будь успішним!» А на яких рольових моделях?».

Микола Давидюк навів кілька прикладів своїх розмов із героями книги. «Про історію, наприклад, говорив з Ярославом Грицаком, як з неуспішних рольових моделей дати історію успіху школяреві? – розповів автор. – І він на це дуже легко відповідає, що на 10 націй тільки одна має свою країну і в цьому вже наша історія успіху. Тобто, кожен раз, коли ми падали, програвали, коли нас обманювали, ми зберігали країну. Баски, каталонці та багато інших національностей в Європі не мають своїх країн, а наша сила сьогодні в тому, що ми маємо країну, що ми її зберегли».

Крім Ярослава Грицака героями стали Борис Гудзяк, Левко Лук’яненко, Андрій Любка, Сергій Квіт, Пилип Іллєнко, Мішель Терещенко, Мирослава Гонгадзе, Дмитро Борисов та інші. За словами автора книги, розділ «Державотворення» розкриває бесіда з Левком Лук’яненком, й це було його останнє інтерв’ю, адже Левко Григорович відійшов у вічність ще під час написання книги.

«Дуже цікава розмова була з Борисом Гудзяком, ми говорили про менталітет, бо в суспільстві часто нав’язується така думка, коли ми кажемо, що хочемо успіху, то нам відповідають: а коли тут добре було? Мовляв, у вас нічого не вийде, бо менталітет такий, - говорить про фрагмент книги  Микола Давилюк. – Але давайте згадаємо естонців 20 років тому. Як ми їх знаємо? З анекдотів: повільні, важко розуміють певні речі. Вони завжди були предметом жартів. Що сьогодні собою являє Естонія? Це країна, в якої 40% голосів було дано через телефони та комп'ютери; країна, яка продає своє електронне громадянство в світі, яка продає електронне врядування найбільш хайтековій нації в світі – японцям. Тобто мова про те, що менталітет не є незмінним, як нас у цьому часто переконують».

Якщо підсумувати суть книги та публічної дискусії про успішність країни, це можна сформулювати через думку «Успішна країна – це та, де живуть успішні люди», тому українцям варто відшуковувати такі рольові моделі, які би дозволяли ставати успішними, відштовхувалися би від «почни з себе» чи «візьми та зроби сам», а не від «усі навколо винні у невдачі».

 

Микола ДАВИДЮК - Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книг: “ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА” та “ЯК ЗРОБИТИ УКРАЇНУ УСПІШНОЮ?”. Засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: