Дослідження показало, де більше мікробів — у чоловічій бороді чи собачій шерсті

image (10)

Дослідження, проведене вченими зі швейцарської Hirslanden Clinic, показало, що чоловіча борода містить більше мікробів, ніж собача шерсть.

У чоловічій бороди дивна репутація - відповідно до одного торішнього дослідження, жінки вважають бородатих чоловіків привабливішими за голених, згідно з іншим - 43% жінок не стали б зустрічатися з бородатим чоловіком. Нове дослідження показало, що в рослинності на чоловічому обличчі більше мікробів, ніж у собачій шерсті, при тому, що собаки бігають по вулиці, винюхують і можуть вихопити щось зі смітника, передає Новое Время.

Вчені визначили кількість бактерій в бороді 18 чоловіків і порівняли її з кількістю бактерій в шерсті 30 собак різних порід.

«Дослідники виявили значно більш високе бактеріальне забруднення в чоловічій бороді, в порівнянні з шерстю собаки», - розповів керівник групи вчених, професор Hirslanden Clinic Андреас Гудцайт.

Насправді мета дослідження була визначити, чи є ризик, що люди можуть чимось заразитися від собаки через МРТ-сканер, якщо його будуть використовувати ветеринари. Дослідження показало, у всіх бородатих чоловіків у віці від 18 до 76 років, які брали участь в експерименті, високий рівень мікроорганізмів, що містяться в бороді, в той же час тільки у 23 з 30 собак показники були підвищені.

Більш того, в бороді у семи чоловіків були виявлені мікроби, які становлять загрозу для здоров'я людини.

Примітно, що після того як сканери були продезінфіковані після обстеження собак, вони показали менший рівень забруднення бактеріями, ніж після дезінфекції при їньому використанні для обстеження людей.

«Таким чином можна стверджувати, що собача шерсть чистіша за чоловічі бороди», - пояснив доктор Гутцайт.

Кіт Флетт, засновник Руху за звільнення бороди, поставив під сумнів результати звіту.

«Думаю, так само можна виявити багато неприємних речей, взявши проби з волосся і рук людей, - сказав він, - Не вірю, що бороди настільки негігієнічні. Дослідження більше схоже на розпалювання погонофобіі (Боязнь бороди. - Прим. Ред.), ніж на серйозну наукову роботу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: