Гройсман ініціює відставку Коболєва в разі відмови знизити ціну на газ для населення

image (7)

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман має намір ініціювати відставку глави Нафтогазу Андрія Коболєва в разі відмови компанії до 24 квітня оголосити про зниження цін на газ для населення з 1 травня.

Про це Гройсман заявив 17 квітня на засіданні Кабміну.

«Я хочу сказати, що ціна на газ [для населення] не буде вищою. Або НАК Нафтогаз України встановлює ціну нижче 8,55 грн/куб. м з 1 травня і повідомляє до 24 квітня всім українцям, що ціна ринкова буде нижчою за 8,55 грн, або, якщо цього не відбудеться, я ініціюю відставку керівника Нафтогазу і буду просити український уряд підтримати мою позицію. Мені це все вже набридло, як і мільйонам українців. Приватні інтереси менеджменту компанії ставлять вище, ніж національні інтереси і інтереси всіх українців», - сказав прем'єр-міністр.

Він додав, що в цьому питанні буде непохитним. Гройсман підкреслив, що всі рішення уряду повинні бути виконані.

«Хто з цим незгоден в національній компанії, заяву на стіл і пішли гуляти в іншу сферу. Я думаю, що конкуренції на таких фахівців в світі не буде», - заявив він.

Він дав міністру енергетики Ігорю Насалику доручення провести перемовини з Нафтогазом.

«Там є формульні ціни (в постанові №867. - ред.), але вони зараз не працюють, бо ринкові ціни нижче формульних. В цьому й питання. Вони хочуть знову баки всім забити своїми складними схемами», - заявив Гройсман.

Як повідомлялося, Нафтогаз з 1 квітня знизив ціни на газ. Для побутових споживачів, які обслуговуюються компанією, (переважно в Кіровоградській області, де НАК з червня 2017 року контролює Кіровоградгаз) його вартість знизилася на 2% - з 8,55 грн до 8,38 грн за куб. м. Для промислових споживачів ціни знизилися на 19,1-23,6% (до 7,19-7,48 грн за куб. м). Це пояснюється падінням цін на газ в Європі.

Гройсман заявив 3 квітня, що Кабмін схвалив постанову, згідно з яким НАК може продавати газ дешевше 8,55 грн/куб. м, але не дорожче.

Пізніше текст постанови №293 з'явився на сайті Кабміну. Вона передбачає, що Нафтогаз продає газ побутовим споживачам "за ціною, яка визначається як середня арифметична ціна газу, за якою Нафтогаз пропонує газ промисловим споживачам за умови попередньої оплати в попередньому до місяця постачання газовому місяці, але не вище, ніж за ціною, встановленою Кабінетом Міністрів України".

В НАК заявили, що не можуть виконати постанову №293, оскільки вона суперечить постанові №867 про покладання спецобов'язків на суб'єктів ринку газу. В компанії підкреслили, що з 1 травня 2019 року ціна газу для населення піднімається на 15% - до 7184,8 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування і розподіл).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: