У мерії розповіли, як працюватиме нова програма співфінансування ремонту багатоквартирних будинків

1526908932_osmd

4 квітня депутати ЛМР затвердили Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, що списані з балансу львівських комунальних підприємств.

Йдеться про співфінансування з міського бюджету невідкладних та капітальних ремонтів,  реконструкцій, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках у 2019-2020 роках. У деяких випадках частка фінансування з міського бюджету може досягати 90%.

Директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк каже, що програма покликана підтримати мешканців будинків, які списуються з балансу міста, а таких є уже понад 2700. Із загальної кількості будинків списано уже 36%.

Капітальні та поточні ремонти

«Капітальні ремонти аварійних будинків будуть проводитися на 100% коштом міського бюджету, але лише тих будинків, які були визнані аварійними до 4 квітня. Решту будинків, де треба терміново робити капітальний ремонт та ремонтно-реставраційні роботи основних конструктивних елементів, повинні мати висновок проектної організації. Тоді ці роботи проводяться у співвідношенні – до 90% коштів міського бюджету і не менше 10% мешканців.  Ремонтно-реставраційні роботи у пам’ятках архітектури передбачають залучення до 70% коштів з міського бюджет, але не більше 499 999 грн. і не менше 30% коштів мають внести мешканці. Є багато звернень щодо капітального ремонту дахів. Ми розділили цю позицію на три. Перша – це будинки від 1 до 3 поверхів. Тут мешканці оплачують не менше 10%, сюди включаються і пам’ятки архітектури. У будинках на 4-5 поверхів – мешканці сплачують не менше 15%. І в будинках, де є більше 5 поверхів, мешканці сплачуватимуть не менше 30%», – пояснює Ірина Маруняк.

Щодо поточного ремонту, то нова програма залишила чинними положення попередньої прийнятої у 2015 році. 70% вартості ремонтних робіт оплачує місто, а 30% – кошти мешканців.

Ліфти та інженерні мережі

Нова програма також внесла зміни до ухвали ЛМР від 2017 року щодо ремонту ліфтів.

«Попередньо, згідно з ухвалою 2017 року, співфінансування капітального ремонту ліфтів становило 70/30%. Однак ми розуміємо, що це дороговартісні роботи, тому внесли зміни у співвідношення фінансування і збільшили відсоток коштів міста — до 90% вартості фінансує місто і не менше 10% – кошти мешканців», – каже Ірина Маруняк.

Співфінансування від міста також можна буде отримати і на ремонти водопровідних, каналізаційних та електричних мереж. Тут частка фінансування мешканців залежатиме від площі будинку.

«Так, наприклад, у будинку площею 1001 кв.м. частка мешканців становить 10%. Це означає, що кожен мешканець з 1 кв.м квартири сплатить 200 грн. Якщо будинок має 21 тис.кв.м. частка мешканців становить 40%. Тоді з 1 кв.м площі квартири мешканець сплатить лише 38 грн. Тобто чим більший будинок, тим більша частка мешканців, але і тим менша сума, яку вони сплатять», – пояснює директорка департаменту.

Як отримати гроші з міського бюджету

Щоби взяти участь у програмі, мешканці насамперед повинні визначитися чи готові вони взяти участь у фінансуванні та визначити, що саме потрібно ремонтувати.

«Далі мешканці мають замовити орієнтовний кошторис вартості робіт, який подають до міської ради. Районна адміністрація чи департамент ЖКГ аналізує пропозиції і визначає чи справді цей будинок потребує ремонту. Якщо потребує, то управляюча компанія, ОСББ чи співвласники будинку розробляють проектно-кошторисну документацію і подають її на експертизу. Після цього укладається договір про співфінасування, де чітко зазначаються відсотки, які оплачують місто і мешканці. Тоді проводиться тендер і розпочинаються роботи», – пояснює Ірина Маруняк.

Коштів на нову програму ще не виділили, але наразі їх братимуть з тих сум, які раніше були закладені на ремонти будинків.

«На капітальний ремонт житлового фонду на цей рік виділено 17 млн. грн., на поточний ремонт – 77 млн. грн і 36 млн. грн — на ремонт ліфтів. Якщо ці кошти ще не використані, то виконавці цієї Програми можуть користуватися вже прийнятою Програмою при розгляді пропозицій від мешканців на співфінансування ремонтних робіт у житловому фонді», – каже директорка департаменту.

При цьому вона уточнює, що участь у програмі можуть прийняти ті будинки, які у два попередні роки не отримували співфінансування на ремонти з міського бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: