«Назад у минуле»: реакція соцмереж на рішення суду щодо «Приватбанку»

3569c9fc63bc4104d538244ee1e7ef0c

У четвер Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського і визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. 

В українському уряді й Нацбанку збираються оскаржити це рішення у вищій судовій інстанції.

Тим часом, користувачі соцмереж відреагували на рішення суду миттєво.

Депутат Мустафа Найєм одразу згадав про кандидатів у президенти Володимира Зеленського й Петра Порошенка, чинного президента.

«Зараз дуже був би доречний яскравий і динамічний влог зі штабу Володимира Зеленського з обов'язковою участю антикорупціонерів і радників всіх сортів, включаючи колишнього міністра фінансів України Олександра Данилюка, який особисто підписував папери про націоналізацію Приватбанку», - написав він у Facebook.

«Ну і окремий привіт Петру Порошенко і Ко за найгуманніший у світі суд», - додав пан Найєм.

«Хто переживав, що при Зе Приват віддадуть Коломойському, не переймайтеся) віддали ще при Порошенку», - пише журналіст Роман Романюк.

Економіст Віктор Пинзеник, який обіймав посаду міністра фінансів, опитимізму також не випромінює:

А от економіст Сергій Фурса заспокоює - не треба ані купувати долари, ані забирати депозити:

За кілька годин після перших повідомлень щодо рішення суду про «Приватбанк», президент України Петро Порошенко звернувся до громадян у прямому ефірі.

Він заявив, що повернення «Приватбанку» Ігорю Коломойському загрожує мільйонам клієнтів втратою коштів.

Це рішення Порошенко назвав ознакою реваншу.

«У програмі мого опонента (Володимира Зеленського – ред.) немає жодного слова про Європейський союз. Тож мене не дивує, що за нього агітує Москва – від Жириновського та Зюганова до нашої еміграції на чолі з (колишнім прем’єр-міністром Миколою – ред.) Азаровим, яка вже спакувала валізи для повернення в Україну. Як і група олігархів-втікачів. І план одного з них у разі перемоги Зеленського – повернути собі «Приватбанк». Як бачите, їм не терпиться, вони вже зараз почали реалізацію цього задуму. Подібна авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів, а країні в цілому – дефолтом та новою економічною кризою. Тому уряд і Національний банк правильно роблять, що оскаржують це рішення», – сказав президент.

Володимир Зеленський також записав відеозвернення, в якому закликав українців взяти участь у другому турі виборів.

І, звичайно, не бракує жартівливих колажів:

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Приватбанк перейшов в держвласність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанова була докапіталізувати на суму 116,8 млрд гривень. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора – компанії EY.

Міжнародне детективне агентство Kroll встановило, що ПриватБанк був об'єктом масштабних шахрайських дій, а це призвело до нанесення фінустанові збитків щонайменше на 5,5 млрд доларів.

ПриватБанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона до Коломойського, Боголюбова, а також до компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., імовірно належить їм.

В цей же період Високий суд Лондона виніс постанову про арешт активів колишніх акціонерів ПриватБанку в усьому світі. Суд при цьому зобов'язав Коломойського розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, що безпосередньо беруть участь в розгляді справи. Відповідне рішення було прийнято на підставі наданих доказів щодо виведення з українського банку 2 млрд доларів.

ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що 18 квітня в Окружному адмінсуді Києва під головуванням його глави, судді Павла Вовка, оголосять рішення, згідно з яким націоналізація ПриватБанку буде визнана незаконною.

При цьому екс-власник фінустанови Ігор Коломойський розраховує отримати моральну і матеріальну компенсацію за націоналізацію ПриватБанку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: