У Польщі суд виніс вирок нападникам на українську процесію у Перемишлі

20170218153849

Вчора у Перемишлі суд виголосив вирок у справі нападу на Пикулицьку ходу. Сам напад відбувся 26 червня 2016 року.

Про це пише «Наше слово».

Суд визнав винними всіх 20 обвинувачуваних у тому, що вони, діючи спільно та у змові, навмисно перешкодили греко-католицькій релігійній процесії. Суд зазначив, що зловмисники образили учасників процесії з огляду на їхню українську національність, публічно зневажили, вживаючи вульгарних слів, а також насильно втрутилися в процесію і перешкоджали людям, які знаходились на чолі процесії, не даючи їх можливості продовжувати ходу.

Крім того, п’ятьох чоловіків визнано додатково винними з приводу тілесного нападу на Зенона Куцабу: зловмисники били учасника процесії, шарпали його одяг, що призвело до тілесних пошкоджень. Кожному з цих нападників суддя призначила також по 500 злотих компенсації для постраждалого.

Також троє обвинувачуваних визнано додатково винними з приводу порушення тілесної недоторканості Петра Куцаби (сина Зенона) через застосування щодо нього насильства: ударів, копання та шарпання одягу, причому ці дії було скоєно через його українську національність.

Винні отримали покарання строком від 6 місяців до року і двох місяців обмеження волі у вигляді виправних громадських робіт (від 30 до 40 годин на місяць). Вимір покарання, як обґрунтувала суддя, залежав від того, чи звинувачені відбували судове покарання в минулому, а також від кількості винесених їм обвинувачень.

Нагадаємо, що раніше прокурор на основі свідчень та зібраних доказів (у тому числі – відеозаписів) висунув звинувачення всім 20 підозрюваним: обмеження свободи та невідплатні і контрольовані суспільні роботи строком від декількох місяців до двох років у кількості 40 годин на місяць, а також – штраф від 200 до 5000 злотих.

Суддя звільнила обвинувачуваних від компенсації витрат, пов’язаних з процесом (ці кошти будуть компенсовані державою). Кошти їхньої оборони (понад 11 тисяч злотих) також має повернути держава, але п’ятеро обвинувачуваних у безпосередньому нападі на Зенона Куцабу мають повернути 4,5 тисяч золотих, пов’язаних з його витратами на судового уповноваженого.

Суддя коротко пояснила своє рішення, зазначаючи, що зібрані докази, у тому числі відеозаписи з міського моніторингу, свідчать про вину обвинувачуваних. Не було також жодних сумнівів стосовно правової кваліфікації вчинку: процесія мала однозначно релігійний характер. Та хоча суддя заявила, що розуміє аргументи обвинувачуваних про історичні факти та погоджується, що треба пам’ятати про жертви (йдеться про польські жертви польсько-українського протистояння) – проте процес не стосується історії, а процесія – це однозначно не час та не місце для виголошування поглядів щодо історичних справ. Тим більше, агресивний спосіб поведінки був абсолютно недопустимим.

Суддя також згадала лінію захисту одного із обвинувачуваних, який нібито потрапив на місце подій випадково. Вона поставила під сумнів його свідчення, беручи до уваги докази з відеозапису, на якому видно, що чоловік тримає в руках таблицю з антиукраїнським змістом, отож його присутність на місці події не могла бути випадковою.

Проте суддя погодила з обвинувачуваними у тому, з чим асоціюються їм червоно-чорні кольори. Вона прокоментувала також запис з допиту свідка подій, Миколи Ярмолюка з посольства України, який висловив свою думку, що пов’язання червоно-чорних кольорів з бандерівською символікою заходить надто далеко. Суддя окреслила його вислів за неадекватний та недоречний. «Скористаймося інтернетом, подивімося, як виглядав в січні 2019 р. Марш, організований в Києві, і може тоді знайдемо відповідь (на те – ред.) чи ті питання які, з’являлися в процесі ходи, зайшли надто далеко.Думаю, що ні. Тобто в оцінці суду – ні», – висловила своє ставлення суддя.

Перше засідання суду в пикулицькій справі відбулося 22 січня 2018 року. До останнього засідання в квітні 2019 року відбулося 13 засідань. На проголошенні вердикту з’явилося лише 6 обвинувачуваних разом зі своїм державним захисником. У проголошенні вердикту взяли участь представники Об’єднання українців у Польщі – Петро Тима, Марія Туцька, Ігор Горків, а також журналісти локальних та державних медіа (радіо, щоденні газети). Не було представників державних чи локальних телеканалів.

Рішення суду з 17 квітня 2019 року не є остаточним. Сторони можуть оскаржити його протягом 14 днів.

Тут можна почитати про сам напад на Пикулицьку ходу у червні 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: