У Мелітополі суддя відмовилася визнавати збиття літака Іл-76 у 2014 році актом російської агресії

108586

Суддя Мелітопольського міського районного суду Юлія Горбачова відмовилася визнавати загибель 2014 року командира транспортного літака Іл-76МД 25-ої бригади Олександра Бєлого та ще 48 українських десантників та членів екіпажу результатом збройної агресії Російської Федерації.

Про це повідомили у прес-центрі Командування Повітряних Сил ЗСУ і поширили відповідну заяву, зміст якої наводимо повністю.

«Ми, бойові льотчики авіації Повітряних Сил Збройних Сил України глибоко обурені ганебним рішенням судді Мелітопольського міського районного суду Юлії Горбачової щодо позову вдови загиблого офіцера.

Згідно з рішенням суду від 16 квітня 2019 року, суддя відмовилася визнати, що загибель в липні 2014 року командира транспортного літака Іл-76МД 25-ї бригади транспортної авіації Олександра Бєлого та півсотні українських захисників стала результатом збройної агресії Російської Федерації.

Виникає питання: як після прийняття таких судових рішень військові льотчики та інші військовослужбовці Збройних Сил України можуть якісно виконувати бойові завдання в районі проведення Операції Об’єднаних сил?

Таке враження, що не український суд, за не українські гроші, намагається прискорити забуття про війну та про агресію окупанта. За кожним із подібних рішень криються сльози і розпач батьків, вдів та дітей, які втратили своїх рідних, що стали на захист української землі.

Необхідно нагадати пані судді, що за аналогічних умов, від російських ракет, загинули ще п'ятнадцять військових льотчиків Повітряних Сил, серед яких Герої України Костянтин Могилко та Дмитро Майборода, а ще льотчики армійської авіації Сухопутних військ та три сотні пасажирів рейсу МН-17.

Ми, бойові військові льотчики Повітряних Сил, закликаємо судові інстанції різного рівня не розділяти країну, приймати виважені та державницькі рішення, пам’ятати про людей, які поклали своє життя за щасливе майбутнє України та продовжують виборювати її незалежність та територіальну цілісність», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, 14 червня 2014 року, приблизно о 1:00 ночі, було збито український Іл-76 неподалік Луганська. Ймовірними виконавцями були найманці з російської диверсійної групи ПВК «Вагнер».

Військово-транспортний літак Іл-76 зі складу 25-ої військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних сил ЗСУ летів у складі конвою з трьох літаків до аеропорту «Луганськ». Літак мав сідати другим, проте під час посадки він був збитий з ПЗРК «Ігла». На борту літака перебувало 40 десантників 25-ої окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті обстрілу усі вони загинули.

Загибель усіх 49 військових, які перебували на борту збитого літака, стала найбільшою втратою з початку антитерористичної операції і найбільшою на той час одночасною втратою Збройних сил України за увесь період незалежності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: