Вербна неділя 2019: значення свята, традиції та прикмети, які зцілюють 

1460969221_verbnoe-voskrene-1024x576

За тиждень до Великодня православні християни відзначають Вербну неділю. 

Вербна неділя - один з великих перехідних (відзначається щороку в різну дату, залежно від Великодня) церковних свят. У 2019-му воно припадає на 21 квітня. Це свято було введено на честь входження Ісуса Христа в Єрусалим напередодні його страждань і розп'яття.

Вербна неділя: історія свята 

Згідно з переказами, в цей день Ісус відвідав Єрусалим, а місцеві жителі зустрічали його, коли він в'їжджав у місто на ослі, вистилаючи дорогу пальмовими гілками і викрикуючи "Осанна!". Таким чином, Ісуса народ визнав Месією, а також це подія - символ входу сина людського в рай.

Оскільки на наших територіях пальми не ростуть, їх замінили на гілки верби, що символізують зародження нового життя і пробудження природи.

Які існують традиції у Вербну неділю 

За традицією, в цей день проводиться богослужіння, на яке бажано прийти і помолитися, а також освятити гілочки верби. Зазначимо, що ті, хто прийшов у храм, повинні простояти до кінця церковної служби із запаленою свічкою.

У цей день люди намагаються освятити гілочки верби в церкві, адже вони вважаються своєрідним оберегом дому - їх вішають біля ікон, що нібито приносить здоров'я і достаток. Зазначимо, що викидати їх не можна, навіть якщо вони зів'януть, дозволяється тільки спалити.

Виходячи з церкви у Вербну неділю, люди легко торкаються один одного лозою, примовляючи:

Не я б'ю — верба б'є!

За тиждень — Великдень,

Недалечко — червоне яєчко!

Вербна неділя: що не можна робити в цей день 

Як і в будь-яке церковне свято, у Вербну неділю існує безліч заборон: наприклад, прибирати в будинку і працювати. Не можна шити, прати, вишивати. У цей день взагалі не рекомендовано займатися фізичною працею. Але головне табу - у цей день заборонено лаятися, лихословити й бажати комусь зла.

Також існує народна прикмета, що у Вербну неділю не можна розчісувати волосся: так можна накликати на себе неприємності.

Народні прикмети у Вербну неділю 

Наші предки вірили, що цей день може допомогти безплідним: жінка повинна сама з ранку зрізати гілочки верби, освятити їх у храмі та зберігати в будинку. Це нібито повинно допомогти пізнати радість материнства.

У народі кажуть, що в це свято можна зцілитися від різних хвороб, скупавшись у відварі з освяченої верби.

Вважається, що кімнатні рослини, висаджені у Вербну неділю, добре ростуть і приносять в будинок багатство.

Якщо у Вербну неділю тепло і сухо – влітку буде великий урожай фруктів.

У Вербну неділю вдарив мороз – рік принесе багато пшениці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: