Активна фаза: перші строковики весняного призову з Львівщини вирушають у військові частини

DSC09181

Сьогодні розпочалась активна фаза весняної призовної кампанії на військову строкову службу. Близько двохсот юнаків віком від 21 до 27 років прибули до обласного збірного пункту, де вони пройшли кінцеву медичну комісію, психологічне тестування та були відібрані представниками військових частин.

Військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко каже, що строковики служитимуть у лавах Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Збройних Сил України та інших військових формуваннях.

«Хочу подякувати свідомим призовникам, які добровільно з'явились у призовний пункт та військкомати. Особливо хочу подякувати батькам, які виховали справжніх патріотів, які з гідністю відслужать і виконають свій обов'язок як громадяни України.

Збройні Сили України постійно розвиваються, і ці люди мають у перспективі гідне майбутнє. Через півроку несення служби кожен солдат матиме змогу підписати контракт і продовжити службу як професійний військовий. Також вони можуть вступити до закладів вищої освіти ЗСУ, і для цього не потрібно буде складати ЗНО, а лише внутрішні іспити закладу. Щодо громадян, які мають вищу освіту, то вони служитимуть рік, ті що не мають – півтора року», – каже Олександр Тіщенко.

У військкоматі приємно здивовані кількістю призовників, які добровільно з’явилися на збірний пункт у перший день відправки у військові частини, з огляду на те, що наближаються Великодні свята, які більшість юнаків воліли б провести удома. Серед призовників є такі, кого не сподівалися побачити на збірному пункті.

Орест Кулявець нещодавно відсвяткував своє 20-ти річчя. З шести років юнак мешкав з батьками в Іспанії, а тепер приїхав в Україну спеціально, щоб служити в армії.

«Хочу служити в армії, тому повернувся в Україну. Тато з мамою і бабуся живуть в Іспанії. Кілька років тому я побував в Україні і мені тут дуже сподобалося. Коли почалася війна, став готуватися до повернення в Україну. Хочу потрапити в десантні війська, щоб з мене в армії зробили чоловіка, навчили воювати. Після строкової служби хочу  підписати контракт і залишитися в армії. Якщо потраплю з зону ООС – немає проблем», – каже юнак.

Він не приховує, що ні родина ні друзі його не зрозуміли.

«Родина поставилася дуже погано. Вони не розуміють, чого я сюди поїхав, я отримав там освіту, в мене була робота, дозвіл на проживання, я міг отримати громадянство. Казали, що немає сенсу все там кидати і їхати сюди. Я відповів, що вони мусять змиритися. Я вибрав свою дорогу. Якщо ми всі пороз’їжджаємося за кордон, то хто залишиться в Україні. Якщо не сподобається в армії, хоча я в це не вірю, все одно залишуся в Україні, мені тут більше подобається», – каже Орест.

Водночас є й інший бік медалі. На Львівщині нараховується близько 21 тисячі ухилянтів від строкової служби. Традиційно, проблемною територією залишається Львів.

«Непоодинокі випадки, коли господарі помешкань не відчиняють двері, на будинках встановлені кодові замки. Це ускладнює процедуру сповіщення призовника», – каже Олександр Тіщенко.

При цьому, за словами військового комісара, 40% ухилянтів мають право на відстрочку від військової служби і переховуватися їм немає сенсу.

«Ті, хто мають двох і більше дітей або вчаться, або мають хворобу з дитинства та всіх інших осіб, які мають право на відстрочку, закликаю прийти у свій військовий комісаріат, взявши відповідні документи, які засвідчують ту чи іншу обставину для відтермінування від строкової служби. Щоби пройти медогляд, підтвердити діагноз та дати відстрочку. Враховуючи той факт, що сьогодні наш призовний ресурс роздутий, це допоможе нам реально оцінити ситуацію», – каже військовий комісар.

Водночас переховування від працівників військкоматів та ігнорування повісток може закінчитися погано.

«Після третьої повістки справа може бути передана правоохоронцям. Це кримінальна відповідальність», – нагадує Олександр Тіщенко.

Він також нагадує, що строковики не проходять військову службу в зоні ООС.

«Від початку війни жоден строковик не потрапив на передову і не потрапить», – наголошує військовий комісар.

Тим часом, вже у перший тиждень активної фази призову Львівщина відправляє у військові частини близько 40% від запланованої кількості призовників, а це орієнтовно 370 осіб.  Через тиждень у військкоматі планують вийти на рівень 50%.

Призов триватиме до 30 червня. Загалом з Львівщини на строкову службу має бути призвано близько 900 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: