Кінець епохи Синютки: з яким багажем покидає посаду голова ЛОДА

16409916_1737638119884796_797248108_o-1

Олег Синютка, який очолював Львівську ОДА з грудня 2014 року, після другого туру президентських виборів, анонсував свою відставку. З львівських губернаторів, він чи не найдовше перебував на своїй посаді, втім через поразку на виборах наразі чинного Президента Петра Порошенка, змушений був оголосити про майбутню відставку, яка має статися впродовж найближчого місяця.

З яким багажем Олег Синютка залишає посаду Дивись.info розпитувалася у політиків, політологів, та журналістів. Але почнемо з того, як оцінює власні перемоги й поразки сам поки ще очільник ЛОДА Олег Синютка. 

Олег Синютка, голова Львівської обласної державної адміністрації про здобутки на посаді:

«Коли задають такі питання, перше, що мало би спадати на думку – кілометри доріг, нові школи, садочки, майданчики, виробництва. Але я вважаю, що не це є найголовнішим. Найголовніше, чого мені вдалося добитися за ці 4 роки та 4 місяці - це є злагода в суспільстві, єдність суспільства. Львівщину дуже часто хотіли демонструвати таким краєм, які роздирають внутрішні суперечності, але ми демонструвати, що Львівщина – це єдиний організм, в якому переплетені дуже багато різноманітних людей, але всі вони налаштовані проукраїнською ідеєю. Це, напевно, заслуга Революції Гідності й цих львів’ян, які взяли безпосередню участь у подіях революції, українсько-російської війни, не лише ті, які були на фронті, на передовій. Це ті, хто допомагали коштами, речима, добрими справами. Ця єдність суспільства, я вважаю, найголовніше, що мені вдалося зробити за чотири роки.

[dyvys_blockqoute text="Найголовніше, чого мені вдалося добитися за ці 4 роки та 4 місяці - це є злагода в суспільстві, єдність суспільства" author="Олег Синютка"]

Розумієте, дороги та інше – це все похідне. Направду, держава дала великі можливості й ми як регіон, в якому об’єднали зусилля народні депутати від Львівщини, депутати обласної ради, депутати місцевих рад, керівники адміністрацій, просто звичайні люди, впливові люди й це все дало можливість зробити оце, що вимірюється в тонах, кілометрах. Але найголовніше – це єдність».

Щодо власних недопрацювань чи проблемних зон, Олег Синютка зауважує:

«Я переконаний, що точно розкажуть за мене всі речі, які недопрацьовано. Як і в кожної людини, є помилки, є речі, які не вдалося зробити зовсім чи не вдалося зробити до кінця, бо я завжди вважаю, що якщо ми проклали 1700 км доріг, хтось скаже, що їх могло би бути 1701; якщо ми збудували десяток шкіл, то чому їх не могло бути на одну більше. Нема межі досконалості, немає жодної справи, яка би була ідеальною».

Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради:

«Говорити про недопрацювання – це трохи не до мене, бо я знаходжуся з ним в одному політичному середовищі, а здобутки ми всі кваліфікуємо як спільні, при чому це здобутки не тільки наші, не тільки представницької та виконавчої влади у Львівській області, а й разом з нашим корпусом народних депутатів й тих львів’ян, котрі є в уряді й нам допомагають. І це є головним фактором, що ми прислужилися до оцінки львів’янами діючого президента на цих виборах, котрі відбулися вчора (Львівщина – єдиний регіон, де переміг Порошенко, - ред.). Рахуйте, що це позитивний залік усім суб’єктам, які я перерахував. Бо ЛОР діяла в унісон з обласною адміністрацією, й народні депутати допомагали, й члени уряду також нам допомагали й це спільна оцінка. Треба думати, що ми могли впустити й працювати далі.

[dyvys_blockqoute text="Здобутки ми всі кваліфікуємо як спільні, при чому це здобутки не тільки наші, не тільки представницької та виконавчої влади у Львівській області, а й разом з нашим корпусом народних депутатів й тих львів’ян, котрі є в уряді й нам допомагають" author="Олександр Ганущин"]

Якщо брати здобутки в розрізі останніх років, то це, в першу чергу, прорив у питанні доріг. Це було б неможливим, якби не було закону про митний експеримент, якби на місцях не було відповідного співфінансування й, зрештою, політичної волі це втілювати. Бо, нагадую, цей закон втілювався і для Одеської області, якою на той час керував Мехіїл Саакашвілі. Це політика області в частині інвестиційного клімату, бо саме до нас пішли в останні 4 роки великі підприємства. Це відсутність великих політичних скандалів, спільне опанування ситуації, пов’язаної зі сміттям у Львові, бо про це вже львів’яни забули. Це добра злагоджена робота з ветеранськими середовищами учасників російсько-української війни, це наш конкурс мікропроектів обласної ради й обласної адміністрації, установка наша на спорт та спортивні споруди в селах і невеликих містечках… Тобто в нас багато здобутків, і їх можна прочитати і в моєму, і в його звіті. І зазвичай вони будуть перехрещуватись, бо це є спільний результат».

Микола Савельєв, головний редактор газети «Ратуша»:

«Я вважаю Олега Синютку одним з кращих губернаторів Львівщини, а я їх пам'ятаю багато. Його працелюбності дивувалися, заздрили і ставили в приклад. На Синютці лежить розрулювання багатьох ситуацій, які виникали в середовищі АТОвців, забудовників. Синютка і ЛОДА витягнули з трясовини питання, яке в місті завалили Садовий і компанія - питання львівського сміття.

На мою думку за два місяці, якщо нічого не зміниться, ми знову будемо мати справу зі сміттєвим колапсом у Львові. Треба пам'ятати, що господарка у Львові трималася на Синютці, коли він пішов з посади заступника міського голови, вона почала розсипатися, тобто багато підрозділів діють автономно, а багато взагалі не діють. Скільки доріг зробилося при Синютці, стільки не робилося за жодного керівника області.

Фото: Львівський портал

[dyvys_blockqoute text="Синютка контролював занадто багато тем, це його виснажувало. Він надто багато брав на себе" author="Микола Савельєв"]

Але Синютка контролював занадто багато тем, це його виснажувало. Він надто багато брав на себе. Можливо, через це багато тем не дотягувалося. Були звинувачення щодо виділення землі біля озера Наварія. Але Синютка ці ділянки не брав собі, родичам не давав. Те, що хтось брав на себе ці ділянки, а потім виявилося, що це не були АТОвці, яких АТОвці включили в списки за якісь фінансові преференції — звідки про це Синютка міг знати? Тим більше, коли почалися «викриття», то самі АТОвці кинулися захищати тих, хто був у списках.

Були чиновники в райадміністраціях, які попалися на хабарах, але кожній людині в душу не заглянеш. Казати, що це провина Синютки - це йти проти істини. Я не бачу його суттєвих проколів. Вибори він провів ідеально і високий відсоток голосів за Петра Порошенка - це також і оцінка роботи президентської вертикалі й, зокрема,Олена Синютки».

Олег Онисько, шеф-редактор ZAXID.net:

«До основних заслуг Синютки я би відніс, насамперед, його довгожительство на цій посаді. Тому що ця стабільність є важлива, тоді система працює більш-менш ритмічно. За рахунок цього він дуже позитивно виглядав. Оцінити роботу голови адміністрації реально в порівнянні з іншими мені достатньо важко, бо треба бути заглибленим у процес, як все відбувається всередині, як вони працюють.

Фото: скріншот з YouTube

Будь-який голова адміністрації при наявності фінансового ресурсу буде будувати дороги, а при відсутності ресурсу не буде будувати дороги. Питання можливих зловживань при цих будівництвах теж не можу коментувати, бо це справа слідчих органів, чи були завищені ціни, чи не були завищені. По факту: дороги будувалися, це правда і з найпомітнішого – ось це і є. Та й якось звиклося вже до нього, тому нам його буде не вистачати.

[dyvys_blockqoute text="До основних заслуг Синютки я би відніс, насамперед, його довгожительство на цій посаді. Тому що ця стабільність є важлива, тоді система працює більш-менш ритмічно" author="Олег Онисько"]

Він справді є добрий господарник, але поганий політик. Основні провали, мені здається, в тому, що він (я переконаний, не зі своєї волі) вв’язався в політику, зокрема, починаючи зі сміттєвої кризи. Як мені видається, спочатку він робив це вимушено, а потім, що називається, слово за слово і це вже стало його особистою війною та конфліктами з міськрадою львівською. Це потім відбилося, в тому числі, й на рейтингу діючого президента.

З відвертих провалів – спроби Олега Михайловича Синютки розраховуватися земельними ділянками за лояльність активістів та АТОшників. Як на мене, це справа, яка дуже погано пахне і навряд вона завершиться з його відходом.

Можна було би сказати про якийсь провал інформаційної політики, але це варто порівнювати з іншими головами адміністрацій, ця прес-служба принаймні якось працює. Ті голови працювали по кілька місяців й не могли налагодити нормальну роботу, бо приходив новий голова й міняв усю прес-службу, то це виглядало жалюгідно».

Роман Онишкевич, директор центру експертних досліджень «Тема»:

«Як керівник області Синютка вкотре довів, що він чудовий господарник, але поганий політик. Те що він зробив для області — залучення інвестицій, ремонт доріг, - він це робив чудово. Але як політик він був поставлений у певні умови. Важко працювати, коли з одного боку «під'їжджає» Кривецький, а з іншого Дубневичі. Стояти постійно на розтяжці дуже важко будучи губернатором. Тому, якщо команда Зеленського шукає професіоналів, я розумію, що мене ніхто слухати не буде, але я б їм порадив взяти Синютку в якесь міністерство, де б він був на своєму місці, якщо ця команда орієнтується на «роботяг».

Фото: Zik

[dyvys_blockqoute text="Як керівник області Синютка вкотре довів, що він чудовий господарник, але поганий політик. Те що він зробив для області — залучення інвестицій, ремонт доріг, - він це робив чудово. Але як політик він був поставлений у певні умови" author="Роман Онишкевич"]

А те, що він поганий політик, він продемонстрував тим, що сформував, на мою думку, слабкий виборчий штаб Порошенка, хоча тут теж є питання, чи це були його креатури, чи вони були йому нав'язані.

Тобто як господарник він чудовий, але політика - це не його. Мені справді шкода, що така людина йде. В нього були проблеми з підбором кадрів, з комунікацією, але як професіонал він дуже сильний. Ми, зрештою, можемо зауважити, який занепад почався у Львові, коли Синютка пішов з посади заступника мера».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: