Екологи встановили, що площа пожежі на Рівненщині значно більша, а також виявили місце загоряння

3

Дійсна площа пожежі на півночі Рівненщини, що триває вже третю добу становить біля 160 квадратних кілометрів, а не 200 гектарів, як повідомляють ЗМІ Білорусі, і тим більше не 1,6 гектара, як повідомляють ЗМІ України.

Таку інформацію МБО «Екологія-Право-Людина».

Загальну площу пожежі екологи ЕПЛ змогли вирахувати, використовуючи матеріали «теплових» космічних знімків супутників NASA – Terra i Aqua, які кожні три години збирають відомості про загоряння на всій території планети. Без сумніву, за багато років пожежа є найбільшим загорянням в дикій природі України та Білорусі.

«Пожежа наразі має щонайменше три самостійних загоряння, які вільно поширюються болотними масивами Полісся. Боротьба із вогнем в цьому регіоні є вкрай ускладненою, оскільки йдеться про практично незаселені райони України і Білорусі. Більша частина території загоряння є землями лісового фонду, і майже вся – природоохоронними територіями національного та міжнародного значення. З українського боку це Рівненський природний заповідник, з білоруського – заказник республіканського значення Ольманські болота, що вважається одним з найцінніших природних боліт в басейні річки Прип’ять. Територія входить до числа водно-болотних угідь міжнародного значення, а також до Смарагдової мережі Європи», – повідомляють в ЕПЛ.

Зазначається, що саме цей болотний комплекс є одним із ключових місць мешкання глобально загрозливого виду птахів – очеретянки прудкої. Світова популяція виду становить біля 15 тисяч особин, що вкрай мало для птахів. Ще 40-50 років тому чисельність виду була в 4-5 разів більшою, ніж тепер. 15-20 % світової популяції зосереджено в Україні і ¾ із них – в зоні нинішньої пожежі. Критичними для збереження виду є масиви минулорічного очерету, на стеблах якого птах будує гнізда.

Крім того, екологи дослідили причини загоряння.

«Враховуючи, що пожежа охопила понад 160 тисяч гектарів боліт і лісів на кордоні України і Білорусі, найближчим часом буде обговорюватися джерело виникнення пожежі. На відміну від безпідставних минулих звинувачень білоруської сторони, цього разу, дійсно, пожежу почали українці. Перше загоряння нинішнього стихійного лиха зафіксували супутники NASA – Terra i Aqua близько 11:30 ранку 22 квітня на території приватних городів сіл Заболоття і Березове Рокитнівського району Рівненської області», – повідомили в ЕПЛ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: