Які свята відзначають 25 квітня (іменини, народні прикмети)  

330e35ab3037e538800d145421a24a32

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 25 квітня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 25 квітня в Україні і світі.

Свята та події 25 квітня

Великий (Чистий) четвер. Цей день є нагадуванням людству про Таємну вечерю, на якій Ісус закликав усіх своїх учнів до прояву братської любові і смиренності по відношенню один до одного.

Перед великим святом Великодня православні християни відзначають Великий (Чистий) четвер. Цей день є нагадуванням людству про Таємну вечерю, на якій Ісус закликав усіх своїх учнів до прояву братської любові і смиренності по відношенню один до одного. На знак цього він омив апостолам ноги і провів обряд Святого Причастя.

В цей день у церкві обов'язково правлять службу, під час якої розповідають про земні страждання Ісуса. Також люди починають готуватися до самої Пасхи. Ця підготовка полягає не тільки в приготуванні страв для святкування Великодня (пасок, фарбованих яєць і т.д). Головне, що повинна зробити кожна віруюча людина, — прийти посповідатися, причаститися, щоб очистити не тільки будинок, але і душу свою.

Однією з традицій святкування Великого четверга є прибирання будинку від накопиченого за зиму сміття. Важливо також прибрати на подвір'ї, щоб природа також могла радіти приходу весни. В цей день потрібно прокинутися ще до сходу сонця, щоб покупатися. Цей обряд символізує очищення від гріхів. Про настання Чистого четверга повинні говорити кожен предмет і кожна річ, які слід зробити ідеально чистими.

Всесвітній день боротьби проти малярії(World Malaria Day), що відзначається щорічно 25 квітня, заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) на її 60-й сесії в травні 2007 року. День присвячений пропаганді глобальних зусиль щодо забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

Малярія - група інфекційних захворювань, що передаються людині при укусах одного з видів комарів. Хвороба, як правило, супроводжується лихоманкою, ознобом, збільшенням розмірів печінки та селезінки. Щорічно від 350 до 500 мільйонів людей інфікуються малярією; від одного до трьох мільйонів з них помирає. Близько 90% випадків захворювання припадає на райони Африки на південь від Сахари; інфікуються також жителі Азії, Латинської Америки, Близького Сходу і навіть деяких регіонів Європи. В особливій групі ризику знаходяться діти у віці до п'яти років.

Глобальна програма ВООЗ по боротьбі проти малярії працює з експертами для збору фактичних даних про хворобу і вироблення глобальної політики в галузі боротьби з нею. Рекомендації організації є основою для роботи національних програм, пов'язаних з цією хворобою.

У рамках Всесвітнього дня боротьби проти малярії проводяться різні заходи, спрямовані на профілактику поширення хвороби. Країни в ендемічних районах отримують можливість поділитися досвідом та підтримати одна одну в своїх зусиллях; науково-дослідні та навчальні інститути - привернути увагу фахівців та широкої громадськості до своїх наукових досягнень; міжнародні партнери, компанії та фонди - поміркувати про те, як можна розширити масштаби проведення ефективних заходів.

Міжнародний День ДНК встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот» та відкриттю подвійної спіралі ДНК.

Іменини 25 квітня

Цього дня іменини святкують: Василь, Давид, Зинон, Іван, Ісак, Марія, Марфа (Марта), Сергій

Народні прикмети

У церкві 25 квітня вшановується пам'ять святого Василя Сповідника, якого в народі прозвали в народі парильником через погоду. Пояснювали прізвисько: «На Василя весна землю парить». Василь проживав у VIII столітті і був відомий як єпископ міста Парії. Віруючі часто до нього приходили і називали Василя справжнім «пастирем Христового стада». У той час, коли в суспільстві панувала іконоборча діяльність, Василь заступався за послідовників Христової віри, а також захищав ікони, хоча за наказом їх потрібно було знищити. Через це він зазнав велику кількість мук і гонінь, зазнав злидні і голод. 25 квітня Святому Василю моляться для позбавлення від хвороб, а також для додання сил і мужності.

Мисливці знали, що сьогодні точно виходять з барлогів ведмеді. Також 25 квітня можна було полювати на зайців. Про самих вухатих говорили: «Заєць, заєць, вискочи з куща».

У народі говорили, що 25 квітня треба обов'язково заговорити воду, щоб потім пити її і зміцнювати здоров'я. Вважали, що цією водою потрібно вмиватися по середах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: