Гірняк назвав причини поразки Порошенка на виборах

IMG_9064

Чому Петро Порошенко програв президентські вибори, як працюватиме Львівська обласна рада в нових політичних умовах, чи буде вона в опозиції до команди нового президента, і чи може представник облради стати новим керівником Львівщини.

Про це говоримо за заступником голови ЛОР Володимиром Гірняком.

Як вплинули вибори на роботу облради, адже в ЛОДА, наприклад, уже анонсовані кадрові зміни?

На відміну від ЛОДА, обласна рада від президентських виборів не залежить. У нас є 9 фракцій і всі вони демонструють конструктивну роботу. Щодо ЛОДА, то якщо б була моя воля, я б хотів, щоб і далі працював Олег Синютка. Бо співпраця, яка була між облрадою і ЛОДА, дала можливість багато чого на Львівщині зробити. У нас вперше за довгий час відбувалася добра комунікація. Тому я б хотів, щоб Олег Синютка залишився, але під час нашої розмови, він сказав, що свого рішення піти з посади змінювати не буде.

Які настрої зараз панують серед депутатів?

Як на мене панує атмосфера очікувань. Скажу своє особисте відчуття. Є питання - who is mister Зеленський? Він повинен дати відповідь на ключові питання: яким буде зовнішньополітичний курс України, чи буде підтримка української мови, хто буде призначений на ключові посади.

Чи розраховуєте що такий рівень співпраці з ЛОДА збережеться і надалі, чи можливо, зважаючи на результати голосування, обласна рада опиниться в опозиції до нової президентської команди?

Хотілося б зберегти такий рівень комунікації. Під час виборчої кампанії ми домовилися політичні питання залишити за дужками, а над господарськими працювати спільно. З точки зору майбутньої співпраці, то подивимося, хто буде головою СБУ, хто очолить Адміністрацію Президента, МЗС, Генпрокуратуру, Генштаб, тобто хто увійде в те близьке коло нового президента, яке буде приймати рішення. І, звичайно, хто буде керівником ЛОДА.

Але я вважаю, що зараз всім треба заспокоїтися. Переконаний що наші здобутки ми збережемо і примножимо. Ніхто не дозволить відкату країни назад. Наприклад, політику у сфері охорони здоров'я визначає департамент, а керівників закладів призначає обласна рада. Аналогічна ситуація в освіті, соціальному захисті. Тобто обласна рада теж маж серйозні повноваження. Бюджет виділяє ЛОР а конкретні платіжки формує департамент фінансів. Ми  повинні думати не про вибори, а про мешканців, і шукати компроміс, такий, щоб було добре мешканцям.

Багато говорять про причини поразки чинного президента, на вашу думку в чому його помилка?

Порошенка підвело його оточення. Я спілкувався з багатьма людьми і зрозумів, що вони виступили не проти “армії, віри мови”, а проти відповідних людей.  Епоха «кононенків», «свинарчуків», «дубневичів» має відійти у минуле. Добре, що Порошенко привітав Зеленського, добре що Зеленський заявив про готовність консультуватися з Порошенком, бо насправді це був доволі сильний президент. Люди, про яких я згадував, можуть займатися бізнесом, але не повинні впливати на політику.

Триває активне обговорення кандидатури нового ймовірного очільника ЛОДА, серед інших називають ваше прізвище, прокоментуйте

Мене зараз багато про це питають. По-перше, мені ніхто цього не пропонував. По-друге, я б хотів для себе зрозуміти позицію нового президента щодо ключових питань розвитку держави: НАТО, ЄС, мова, культура, національна ідентичність. Це питання, на які я б хотів почути відповіді перед тим, як вести про щось розмову.

Крім цього невідомо, якими будуть повноваження, вимоги. Щоб далі обговорювати ці питання, треба з'ясувати, в яких умовах ми будемо перебувати. Взагалі, зараз посад є набагато більше, ніж людей, які можуть їх обіймати. Ми зараз шукаємо керівників комунальних закладів, і бачимо, як важко знайти людину підготовлену, бо працювати потрібно з першого дня. Тому я готовий працювати там, де буду найбільш корисним громаді. Мені не байдужа ні доля міста, ні доля області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: