Рада позбавила українців «зеленого тарифу» за сонячні електростанції на землі

image (14)

Верховна Рада внесла в закон про «зелені» аукціони правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС).

Про це повідомляє НВ.

Зазначимо, у ході розгляду документа правку відхилили, але перед фінальним голосуванням в.о. голови парламентського комітету з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський знову виніс її на розгляд, і парламент підтримав її.

Таким чином, народні депутати передбачили, що умовою для отримання "зеленого" тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт є їх установка на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах.

Ця умова почне діяти з 2020 року. Зараз тариф на відпуск електроенергії в оптовий ринок для «домашніх» СЕС (їх потужність - до 30 кВ, розміщення - без обмежень) становить 18 євроцентів. З наступного року він знизиться на 10%.

Співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко зазначив на своїй сторінці у Facebook, в Україні вже є майже 9 тис. власників домашніх електростанцій:

«Ті, хто одночасно і споживачі і виробники. Ті, хто вже вклали 181 млн євро в чисту енергію. Але крім того це ще тисячі працівників в бізнесах, які займаються встановленням домашніх електростанцій та банках, які фінансують такі проекти. Ці бізнеси щойно втратили тисячі і десятки тисяч клієнтів в угоду монопольним інтересам».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: