Eva.Stories: в Instagram публікують зняту у Львові історію 13-річної жертви Голокосту

5280457_050119_cc_eva_heyman_split_img_650x410

У соцмережі Instagram почали публікувати історію життя 13-річної Єви Гейман, зняту у Львові.

Відповідні фото та історії почали публікувати на акаунті Eva.Stories.

Ця угорська дівчинка єврейського походження загинула в німецькому концентраційному таборі смерті Освенцимі у 1944 році.

Історія ґрунтується на щоденнику, який вела Єва під час Другої світової війни. Мама Єви, якій вдалося вижити, знайшла щоденник і через кілька десятиліть опублікувала його.

Автори акаунту в Instagram розповіли, як Єва жила до нацистського панування в Угорщині, потім показане її існування в єврейському гетто і шлях до табору смерті.

Останній запис у щоденнику Єви датований 30 травня 1944 року, день її смерті – 17 жовтня того ж року.

Цей проект створили ізраїльський бізнесмен Маті Кохаві і його дочка Майя. Вони прочитали кількадесят щоденників підлітків часів Голокосту, перш ніж обрати один із них для публікації в Instagram.

«Пам’ять про Голокост за межами Ізраїлю зникає. Ми подумали: а зробімо щось справді вибухове. Ми знайшли журнал і сказали: "Припустімо, що замість ручки і паперу Єва мала смартфон і документувала, що з нею відбувається. Так ми помістили смартфон у 1944 рік», - розповів Кохаві американському виданню The New York Times.

Як пояснив Мати Кохаві, створення цієї сторінки - це спроба збереження історичної пам'яті в нових форматах, спроба донести молодому поколінню ізраїльтян про долю Єви Хейман в звичному форматі соціальних мереж.

Такі короткі відеосюжети про життя Єви за участю професійних акторів, з військовими декораціями, технікою та іншою атрибутикою були зняті у Львові впродовж трьох тижнів, участь у мінісеріалі взяли близько 400 людей.

Роль Єви зіграла схожа на неї британська актриса Міa Квини. Наразі на аккаунт підписалося вже 1 млн чоловік.

«Дорогий щоденник, я не хочу вмирати. Я хочу жити, навіть якщо я буду останньою, що залишилася тут людиною. Я готова чекати закінчення війни в підвалі, або на даху, або в якій-небудь секретної ущелині. Я навіть готова дозволити косоокому жандарму, який розібрав нашу підлогу, себе поцілувати, аби мене залишили в живих», - йдеться в останньому записі щоденника.

З усієї родини Єви залишилася в живих лише мати, йдеться на сайті меморіального центру «Яд Вашем».

Вона і виявила щоденник дочки, а незабаром після - вона вчинила самогубство. Всього за час Голокосту, за офіційними оцінками, було вбито близько 6 млн євреїв, 1,5 млн з них - діти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: