Україна веде переговори про купівлю газу у США — Нафтогаз

058f334-kobolev-690_690x426

Голова Нафтогазу Андрій Коболєв прибув до Вашингтону та провів переговори про можливе постачання американського газу до України.

Про це Коболєв повідомив в інтерв’ю «Голосу Америки».

«Ми ведемо перемовини з цього приводу, і я мушу сказати, що цього разу ми підійшли до цього питання дуже близько. Це ще не остаточне рішення, але зацікавленість з обох боків є. Я сподіваюся, що найближчим часом ця зацікавленість трансформується в конкретні потоки газу», — заявив Коболєв.

Зазначимо, що мова йде про постачання скрапленого газу (СПГ), який у великих обсягах виробляють у США. Водночас наразі в Україні немає потужностей для прийому поставок скрапленого газу у портах.

За словами Коболєва, Росія готується розпочати «газову війну», відключивши транзит газу до ЄС через Україну. Це призведе до дефіциту газу у Європі та обмеження його поставок до України.

Крім перемовин про можливе постачання газу до України, Коболєв також обговорював з американськими партнерами тиск на Росію щодо будівництва «Північного потоку-2», за допомогою якого Росія може припинити транзит газу через Україну після 2019 року.

Однак, за словами Коболєва, навіть у разі, якщо «Північний потік-2» не добудують вчасно, Росія все одно піде на обмеження обсягів постачання газу, щоб «досягти своєї цілі» щодо енергетичного тиску на ЄС та Україну.

Нагадаємо, українська сторона на майбутніх переговорах запропонує Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щороку упродовж 10 років.

Зазначаємо, що наразі російський газ до Європи постачається через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року. Нового контракту на транзит Україна та Росія досі не уклали. Послуги транзиту російського газу до ЄС щороку приносять Україні по 3 мільярди доларів.

Росія прагне відмовитися від послуг українського транзиту. Для цього там будують газопроводи в обхід України: «Північний потік-2» та «Турецький потік». Введення їх в експлуатацію дасть змогу російському Газпрому постачати ті ж обсяги газу до Європи, що й зараз, не використовуючи українські газопроводи.

Водночас наразі Газпром зіткнувся з труднощами щодо побудови «Північного потоку-2», тому майбутнє транзиту газу до ЄС невизначене. Для того, щоб укласти нову угоду про транзит проводяться тристоронні переговори, у яких беруть участь представники України, Росії та Єврокомісії.

21 січня на тристоронніх переговорах між Україною, Росією та ЄС щодо транзиту газу, російська сторона повідомила, що готова продовжити чинні контракти про транзит після 2019 року.

На тристоронніх перемовинах 21 січня в Брюсселі Україна отримала пропозицію щодо можливих об'ємів та термінів контракту на транзит газу після 2019 року й узяла два місяці на обговорення пропозиції.

Напередодні переговорів у Нафтогазі повідомили, що готові знизити суму позивних вимог проти Газпрому до Стокгольмського арбітражу з майже 12 мільярдів доларів до 2 мільярдів доларів у тому разі, якщо російська сторона погодиться укласти новий договір про транзит газу після 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: