Які свята відзначають 3 травня (іменини, народні прикмети)   

news

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 3 травня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 3 травня в Україні і світі.

Свята та події 3 травня

З 1993 року за рішенням Генеральної Асамблеї ООН 3 травня відзначається Всесвітній день свободи друку. Це рішення було прийнято під впливом ЮНЕСКО. Даний структурний підрозділ ООН в той період активно займався відстоюванням інтересів вільної та незалежної преси, яка є невід'ємною частиною розвитку демократичної держави. Це свято відзначають усі країни представлені в ЮНЕСКО, даючи свій дозвіл на вільне висловлювання думок стосовно будь-яких тем, зокрема влади.

На міжнародному рівні принципи, які проголошують організатори дня свободи друку, описані в тексті Віндхукской декларації. Вона повинна забезпечувати на міжнародному рівні дотримання прав незалежної преси, основи плюралізму і т.д.

Щорічно в світі гинуть десятки журналістів, які перебувають при виконанні редакційних завдань. Більшість з них стають жертвами замовних убивств, а багато гинуть в «гарячих» точках планети. Тому однією з основних ідей Всесвітнього дня свободи друку є створення умов для безпечної журналісткою діяльності, вільної від жорсткої цензури.

Всесвітній день Сонця. Сонце - найближча до Землі зірка, всі інші перебувають від нас незмірно далі. Для Землі Сонце - потужне джерело космічної енергії. Воно дає світло й тепло, необхідні для рослинного і тваринного світу, і формує найважливіші властивості атмосфери Землі.

День кондитера. Історія кондитерського мистецтва своїм корінням йде в глибоку старовину і нерозривно пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери.

Іменини 3 травня

Цього дня іменини святкують: Григорій, Микола, Олександр, Федір

Народні прикмети

Було повір'я про те, що третього травня померлі тужать за колишнім життям і хочуть побачитися з рідними та близькими. Відповідно, люди приходили до могил близьких, голосили й кликали батьків.

Плакальниці закликали: «Встаньте-пробудіться, подивіться на своїх діточок, вигляньте на нас, сиріт, зі своїх домівок, та потіште словом ласкавим!».

Жодних важливих справ на третє травня зазвичай не планували, не влаштовували хрестин та весіль. Це був час, призначений виключно для поминання померлих людей, і веселитися - значить, накликати на себе біду.

Селяни вважали, що в цей день земля розкривається, і вилітають душі покійних. Також 3 травня обов'язково потрібно було накрити рясний і багатий стіл, щоб предкам на тому світі було добре. Також померлі повинні побачити, що в їхньому будинку все мирно і спокійно, а тому, в цей день не можна було сваритися.

Також, перед тим, як почати якусь справу, молилися всією родиною. Риболовля була під забороною. У жодному не можна ловити рибу, так як у неї починається нерест. А по риб'ячому молодняку судили: «якщо мальки розійдуться швидко, то можна сіяти раніше, а якщо довго будуть залишатися разом — то варто почекати».

Обов'язково 3 травня ставили на краю села стіл, стелили білосніжну скатертину і на ній залишали хліб-сіль, помолившись про гарний урожай. Обов'язково запалювали свічки, раніше принесені з церкви. Також освячували один одного і молилися про успіхи в роботі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: