Які свята відзначають 4 травня (іменини, народні прикмети)

IMG_9308

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 4 травня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 4 травня в Україні і світі.

Свята та події 4 травня

День міста Львів святкує в 1-у суботу травня. Археологічними дослідженнями встановлено, що на місці Львова існували поселення ще з V століття нашої ери. Перша згадка про Львів відноситься до 1256 року.

Міжнародний день пожежних був встановлений в 1999 році в пам'ять про трагічну загибель п'ятьох пожежників у лісовій пожежі в Австралії.

Дата була обрана на честь святого Флоріана Лорхського, покровителя пожежних, пам'ять якого католицька церква відзначає 4 травня.

2 грудня 1998 року в регіоні Лінтон (штат Вікторія, Австралія) розбушувалась масштабна лісова пожежа. Місцеві пожежні викликали підмогу. Коли п'ятеро пожежних, які вирушили на допомогу, в'їхали в зону вогню, вітер раптово змінив напрям. Пожежну машину охопило полум'я, і ​​всі п'ятеро загинули.

Міжнародний день пожежних був встановлений в пам'ять про ці трагічні події. У цей день вшановують пам'ять пожежних, які загинули на службі, і демонструють свою подяку і повагу тим, хто щодня ризикує своїм життям заради порятунку інших.

Символом Міжнародного дня пожежних є червоно-синя стрічка довжиною п'ять сантиметрів і шириною один сантиметр. Два різних кольори з'єднуються в середині стрічки, червоний колір символізує вогонь, а синій - воду. Крім того, ці кольори використовують служби екстреної допомоги в багатьох країнах світу.

Міжнародний день пожежних відзначають не тільки самі пожежні, а й всі працівники служб екстреної допомоги.

День відновлення незалежності Латвійської Республіки. У цей день, в 1990 році Верховна Рада Латвійської РСР прийняла Декларацію щодо відновлення Незалежності Республіки Латвії та призначила перехідний період, поки повна самостійність не була відновлена. Після проголошення незалежності в 1918 році, Латвія, разом з іншими прибалтійськими республіками була окупована СРСР в 1939-40 роках.

Іменини 4 травня

Цього дня іменини святкують: Денис, Олександр, Олексій, Іван, Кіндрат, Микола, Федір, Яків.

Народні прикмети

4 травня вшановують пам'ять мучеників Януарія, Прокла, Фавста, Созія та інших. Януарій в юному віці присвятив життя богослужінню. У період гонінь при імператорі Діоклетіані, Созія і Прокла закрили в темницю, куди приходив регулярно Януарій для читання літургії. Одного разу язичники схопили його і двох мучеників. Кинули в піч, але вони залишилися неушкодженими. Після цього імператор наказав віддати християн на поталу хижакам, але і тварини не чіпали їх. У результаті, Януарія, Созія і Прокла обезголовили.

Народ, серед всіх мучеників, для назви дати вибрав святого Прокла. Причиною цього стало співзвучність імені з поняттям «прокляття», так як у цей день люди проклинали нечисть.

Старійшини села часто проводили у цей період велику кількість обрядів. Так, 4 травня виходили за околицю і починали викрикувати прокльони на адресу нечистої сили, повернувшись обличчям на західну сторону. Було поширене вірування про те, що в ніч на 4 травня відьми робили траву отруйною, а тому, слід зробити все, щоб вигнати їх з полів і городів.

Намагалися четвертого травня не працювати, а приділяти увагу саме різноманітним обрядами, бо вважалося, що відьми можуть нашкодити худобі і знищити її. А саме від домашніх тварин безпосередньо залежало життя людини в старовину.

Також у цей період молоді дівчата водили хороводи навколо яблуні і співали пісні. Говорили, що вони плекали (лялили - стар.) хорошу погоду. Тому, 4 травня прозвали Ляльником.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: