Кадровий голод: на Львівщині є вакансії із зарплатою понад 12 тисяч гривень

DSC06794

На Львівщині вже кілька років поспіль зменшується кількість офіційних безробітних і зростає пропозиція вакансій. В обласному центрі зайнятості кажуть що більшості людей, які до них звертаються встигають знайти роботу ще до оформлення статусу безробітного.

На Львівщині вже кілька років поспіль зменшується кількість офіційних безробітних і зростає пропозиція вакансій. В обласному центрі зайнятості кажуть, що більшості людей, які до них звертаються встигають знайти роботу ще до оформлення статусу безробітного.

А серед вакансій є і доволі високооплачувані. Щоправда, переважно це робітничі спеціальності, на які не дуже охоче йдуть шукачі роботи, більшість з яких мають вищу освіту.

Знайти роботу за 8 днів

Зайнятого населення в області нараховується 1 млн 61 тис, і ця кількість має тенденцію до збільшення, розповідає  директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк.

»Починаючи з 2014 року, йде постійний ріст зайнятого населення. Рівень зайнятості – 57,1%. Це трішки нижче, ніж середній показник по Україні. У Львівській області станом на 1 травня статус безробітних мають 12805 осіб. Кількість вакансій в області становить понад 8 тисяч, а це майже на тисячу більше ніж минулого року. На одну вакансію претендує 2 особи. Середній розмір запропонованої зарплати станом на 1 травня – 6700 грн, більше ніж 1300 ніж у минулому році», – каже Василь Барилюк.

За його словами, ще 5-6 років тому на одну вакансію претендували 30-35 осіб.

«Пропозиція вакансій є великою, тому кількість безробітних має тенденцію до зменшення, оскільки ми зразу пропонуємо роботу, а не гроші.

У середньому тривалість отримання допомоги з безробіття у нас становить в середньому 63 дні, по Україні – 67. Львівщина на 5-му місці. Тобто ми швидше надаємо роботу, ніж виплачуємо допомогу. 70% людей отримують роботу ще до надання статусу безробітного, тобто до 8 днів. Є достатня кількість вакансій, широкий спектр з хорошою оплатою. Тобто людина має два варіанти – або вона йде працювати, або не отримує допомоги з безробіття. За кількість забезпечених роботою Львівщина на 3 місці після після Харківської і Дніпропетровської областей», - каже Василь Барилюк.

Молодіжне безробіття

Знижується на Львівщині і рівень безробіття серед молоді. Зараз він становить 37%.

«Ситуація із молодіжним безробіттям останнім часом суттєво покращилася і за 1,5 роки цей показник зменшився фактично на 20%. Тривалий час у Львівська область була однією з найгірших по молодіжному безробіттю. Цей показник становить 55-57% у віці до 35 років. Тепер він суттєво зменшується і становить 37%», – розповідає Василь Барилюк.

Попит і пропозиція

Попри на ринку праці Львівщини продовжує спостерігатися дисбаланс між потребами роботодавців та бажаннями шукачів роботи.

«В нашій базі вакансій майже 75% – це робітничі спеціальності, з них майже 20% пропонують заробітну плату понад 12 тис. грн. Але, наприклад, у Львові з тих, що є на обліку, 87% мають вищу освіту. До нас звертаються багато людей, які не мають статусу безробітного, просто як пошуковці роботи. І навпаки, ми шукаємо працівників для підприємств за межами центру зайнятості, тому що кількість людей, які перебувають в нас обліку, становить від працездатного населення 1,2%, а фактично майже половина людей – це особи, які не сплачують ЄСВ. Ми мусимо шукати їх у громадах, цим займається наш відділ рекрутингу», - каже директор Центру.

Щоб знайти фахівців, яких потребують роботодавці, працівники центру виїжджають безпосередньо у громади.

«Станом на сьогодні маємо лише консультаційні послуги. В перспективі плануємо на базі ОТГ надавати повний комплекс послуг і в тому числі статус безробітного. Зараз виїжджають наші працівники і на місці проводять прийоми і там пропонуємо вакансії. За квартал у такий спосіб працевлаштували 161 особу і 48 скерували на професійне навчання. Це люди, які отримали послуги безпосередньо у громадах», - каже Василь Барилюк.

При цьому у ЛОДА радять Центру звернути увагу на заробітчан, які виїжджають за кордон, зокрема відрядити своїх працівників у пункти пропуску.

«Я думаю, що потрібно було б, щоб ваші працівники разом з прикордонною службою на цих Великодніх святах разом відпрацювали у пунктах перетину кордону і роздали там свої інформаційні матеріали. Тому що частина людей поверталася на свята, частина зараз буде знову їхати. Тому було б дуже добре, щоб ви відкоригували свою роботу і ваші працівники працювали протягом кількох днів в пунктах перетину кордону. Про ці речі варто було б подумати заздалегідь. Великодні свята завершилися, але на перспективу в мене велике прохання, щоб ви спланували свою інформаційну роботу з прикордонною службою», – пропонує перший заступник голови ЛОДА  Ростислав Замлинський.

Тим часом для охочих освоїти професію передбачено навчання на базі професійно- технічних закладів області і Центру професійно-технічної освіти, який має ліцензію на 15 спеціальностей.

«Зокрема водій трамваю, тролейбуса, всі категорії трактористів-машиністів. Зараз ліцензували професію фермера, в квітні вже набрали групу, маємо угоди про проходження практики з фермерськими господарствами», - розповідає Василь Барилюк.

Почати власну справу

Центр зайнятості також дає змогу безробітним отримати одноразову допомогу на започаткування власної справи.

«За перший квартал цього року започаткувала свою справу 31 особа. На цей рік передбачено до 250 осіб і 7 млн.грн. Щоби започаткувати власну справу, треба захистити бізнес-план. Допомога залежить  від розміру зарплати. Людина отримує наперед ті кошти, які вона мала отримати як допомогу з безробіття. Це може бути до 65-70 тис.грн. Є підприємці, які отримали фінансування з 4-5 джерел, різних фондів, грантів, вклали власні кошти і успішно ведуть бізнес», - каже Василь Барилюк.

Одним з таких джерел фінансування є спільний зі Світовим банком проект «Рука допомоги». В його межах надано фінансової допомоги на 8,96 млн.грн. Власну справу  започаткували  137 осіб, частина з них отримала на це і кошти від Центру зайнятості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: