У Нацбанку назвали два ризики для фінансової стабільності в Україні

ff6afa57-03f0-4999-8439-821483132024

Члени Комітету з монетарної політики НБУ під час засідання щодо рівня облікової ставки відзначили появу нових значних ризиків для України.

Про це йдеться в заяві Комітету з монетарної політики (КМП) за підсумками дискусії

Як зазначили в НБУ, нещодавні судові рішення щодо «ПриватБанку» можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи, створюють загрози фінансовій стабільності загалом.

«Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу та населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду», - наголошується заяві.

У НБУ вважають, що зазначені ризики в разі справдження можуть мати масштабні наслідки, оскільки загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів та ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за державним боргом.

У той же час більшість членів КМП (8 осіб) зауважила, що реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить до базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом’якшення монетарної політики.

«Натомість за збільшення ймовірності їх реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, зокрема монетарними інструментами», - йдеться в заяві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: