Які свята відзначають 8 травня (іменини, народні прикмети)

rivnyan-zaproshuyut-na-zakhodi-z-nahodi-dnya-pamya20190507_8882

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 8 травня в Україні і світі. 

Свята та події 8 травня

День пам'яті та примирення - пам'ятний день в Україні, що відзначається щороку 8 травня в річницю Перемоги над нацизмом у Європі з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

Одне з найбільш благородних свят нашого часу — Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця — відзначається щорічно 8 травня. Це свято було засноване на честь відомого швейцарського мецената Жана Анрі Дюнана, який народився 8 травня 1828 року. За його ініціативою були створені перші групи волонтерів, які надають допомогу всім пораненим на полях бойових дій. Також Дюнан став одним з творців всесвітньо відомого комітету Червоного Хреста. Ця організація почала свою роботу в 1863 році.

Свою нинішню назву благодійна організація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, здобула тільки в 1986 році. Своїм головним завданням ця структура бачить надання допомоги всім хворим, пораненим, які стали жертвами збройних протистоянь. Також Червоний Хрест допомагає всім постраждалим від стихійних лих та катаклізмів. Тому основними ідеями цього свята можна назвати гуманність і добровільність у наданні допомоги нужденним. Відділення Червоного Хреста працюють в 176 країнах світу.

Іменини 8 травня

Цього дня іменини святкують: Василь, Марко (Марк, Маркіян), Ніка, Сергій, Сильвестр

Народні прикмети

Цього дня церква відзначає день Святого Марка. У народі було поширене вірування, що саме на Марка, 8 травня, з вирію повертаються співочі птахи. Свято називали по-різному: Марк-ключник, Марків день, бабине свято, Пташине голодування.

Святого Марка вважали повелителем весняних дощів. Говорили про те, що, якщо в травні дощ піде хоча б три дні, то можна очікувати багатого врожаю. Тому травневим грозам завжди дуже раділи. Назва дня "Ключник" якраз і виникла згідно з давнім віруванням, що Марк мав ключі від неба, яке він відчиняв, для того, щоб дощ пролився. Святому Марку в цей день молилися про те, щоб він уберіг посіви від посухи, просили послати сильні дощі, кажучи про те, що малий дощ землю тільки бруднить, а сильний - навпаки, очищає.

Починали сіяти гречку, або татарку, як називали цю рослину в народі. Вважалося, що в цей день зграями прилітають співочі птахи. Якщо вони летять на конопляне поле, то слід чекати хорошого врожаю цієї культури, і тоді кидали для птах у дворі конопляне насіння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: